2018. február 12., hétfő

NŐ ÉS FÉRFI VISZONYÁRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.02.11.


Nő lehet Párizs polgármestere. Ez a hír.

Jó.

És?

Ez miért hír? Így, hogy lehet Párizs polgármestere. Ó irgalom atyja ne hagyj el, egy nő lesz a legfőbb elöljáró egy akkora városban, mint amekkora a francia főváros.

Nem olyan ez a mondat? Ha jóindulatú vagyok, kellemes meglepetést üzen ennek a hírnek a megfogalmazása, ha kevésbé vagyok derűlátó, akkor meghökkenést. Hogy ugyanis tetszett már ilyet hallani? Nahát. Egy .

Nem az a hír, hogy egy bizonyos választáson a legtöbb szavazatot kapta Nathalie Kosciusco-Morizet, még csak nem is az, hogy ő valószínűleg valamilyen leszármazottja az amerikai függetlenségi háborúban George Washington oldalán harcolt Kosciuszko Tádénak (ez a magyarosított neve a lengyel hadvezérnek), hanem az, hogy .

Különben örülök, persze. Meg azt is tudom, hogy még most ez a „természetes”, összecsapjuk a kezünket, nadeilyet, nem elég ez a Merkel a németeknél, most a franciáknál is, ebből a nőből még elnök is lehet.

A minap valakire azt találtam mondani, hogy fantasztikus ember. Egy diplomás lecsapott rám, hogy az nő, nem? Dehogynem, akkor azt kellett volna mondanom?

A nő nem ember. A magyar faluban ma is ember van meg asszony, gyerek van és lány (a lány ugyanúgy nem gyerek, ahogyan az asszony nem ember).

Megkérdeztem a diplomást, aki kijavított, ő hol született. Pesten, miért? Csak kérdeztem.

Falun azt mondják, ember meg asszony, a magyar sajtóban meg azt, hogy nő lehet a párizsi polgármester...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.