2018. május 26., szombat

HA PUSZTÁN A PÉNZ DÖNT EL EGY MECCSET, BORÍTÉKOLHATÓ A REAL MADRID SIKEREA MA ESTI BL-DÖNTŐBEN

QUBIT
Szerző: Qubit
2018.05.26.


A spanyol Real Madridnak szombaton a Liverpool ellen sikerülhet, ami eddig még egyetlen labdarúgó klubnak sem: sorozatban harmadik alkalommal hódíthatja el az UEFA Bajnokok Ligája trófeáját. A Deloitte által készített Football Money League 2018 szerint a második és a tizedik legnagyobb bevételű futballklub méri össze erejét ma este. Az utóbbi öt évben szerzett kupákat figyelembe véve és a játékosok összértéke alapján is a spanyolok felé billen a mérleg. Hogy akkor miben reménykedhetnek az angol Liverpool szurkolói? Hogy nem a gazdasági mutatók alapján dől el a meccs sorsa.

Azt szinte biztosan kijelenthetjük, hogy az olasz Juventus tavalyi rekordját idén senki nem veszélyezteti. Emlékezetes, hogy – habár a torinói klub a döntőt elveszítette a Real Madrid ellen – a kiosztott pénzdíjak tekintetében magasan a mezőny előtt végzett. Az olasz klub több mint 110 millió eurót tehetett zsebre, közel 30 millióval többet, mint az angol Leicester City vagy éppen a végső győztes Madrid. Az, hogy a Juventus ekkora összeget kapott, főként a market poolnak köszönhető, amelynek összege az Európai Labdarúgó Szövetség korábbi közlése szerint idén sem módosult jelentősen, így a Real Madrid feltételezhetően 85 millió euróval gazdagodik majd az idei BL-teljesítménye után.

A Liverpool esete azonban már nem ilyen egyszerű. Az angol klub az elmúlt öt évben még csak a közelében sem volt a BL-döntőnek, de más angliai csapat sem jutott el a döntőig, így nehéz összehasonlítási alapot találni. Ráadásul az idei szezonban nem négy, hanem öt angol csapat is a főtáblán szerepelt, köszönhetően annak, hogy a Manchester United megnyerte a tavalyi Európa-ligát (amiért amúgy 44,5 millió eurót kapott az UEFA-tól), így kvalifikálta magát az idei BL-szezonra. Ez azért fontos, mert így a market pool nem négy, hanem öt részre oszlik. Ugyanakkor tavaly a Leicester és 2016-ban a Manchester City által kapott összegekből kiindulva nem lenne meglepő, ha a Vörösök idei Bajnokok Ligája-szereplése után járó pénzdíj a 85 millió eurós összeget is elérné...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.