2018. május 26., szombat

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN ÉS AZ ÓVODA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.05.26.


Nem dakota, hanem magyar közmondás, hogy megsértődni óvodás dolog. Gyerekes. Orbán nem először sértődik meg, de most annyira képtelen leplezni a sértődöttségét, hogy elment újra Dadra, az óvodába, hogy bizonyítsa: márpedig ő elmehet egy óvodába, s anélkül, hogy ezért megbüntessék.

Nevetséges az egész, különösen azért, mert most nem választási kampány van, ezért senki nem korlátozza őt, hogy akár be is költözzön egy óvodába, ahova való. Bár az az érzésünk, hogy a legtöbb óvodás érettebb és tisztességesebb nála. Nem minden óvodás veszi el azt, ami a másé, és vannak óvodások, akik kifejezetten utálják a hazudozást.

Ez a mostani óvodai látogatása is egy hazugság. Nem azért ment oda, hogy megköszönjön bármit az óvodának. Az óvoda nem tett semmit, azon kívül, hogy eltűrte, hogy egy zsarnok gyerekeket használjon fel politikai céljai számára. Majd megtette ezt másodszor is. Ezúttal sem a gyerekek miatt ment oda, hanem önző célból. Róla szólt megint az egész.

Neki dafke bizonyítania kellett, hogy őt nem lehet kitiltani sehonnan, nem lehet korlátozni, és övé az utolsó szó. Vélhetően ezért verte az apja is olyan brutálisan gyerekkorában. Így születnek a mentálisan beteg diktátorok. Azt demonstrálta, hogy neki nem lehet megtiltani semmit, és ha valakinek nem tetszik, elmegy még a lovasberényi óvodába is.

Mindezt úgy tálalta az egyszemélyes rádiós showműsorában, hogy “megbírságoltak, ennyit a magyar demokrácia állapotáról, kevés országban fordulhat elő ilyesmi”. De nem így van, öcsi, tévedsz. Egyrészt, ilyesmi csak a baltás gyilkos országában nem fordulhat elő, máshol fel sem merül ilyesmi. Mert a politikusok betartják a szabályokat, és ha mégsem, akkor az nem felségsértés, hogy a szabálytalanságért megbírságolják őket.

Azt csak Orbán képzeli, hogy demokratikusan megválasztott vezetőt nem lehetne büntetni. Ezt kifejtette egyszer Tusnádon is, mint a liberális demokráciák borzalmát. Igaz, hogy őt nem demokratikus körülmények között választják, de a deklaráció és a látszat mégiscsak ez. A valóság nem ez, ő pedig valóságnak megfelelően reagál. Rossz néven veszi, hogy az ország egyszemélyes urát bárki megbüntetheti.

Képes volt ezért ellátogatni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, amelynek rektora egyben a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is, aki megbírságolta Orbánt. Azért ment oda, hogy a rektor szemére vesse, hogy merészelte őt megbüntetni. Patyi Andrást többször megalázva “bírságbajnoknak” nevezte, viccesnek álcázott formában, de a rektor leizzadása jól mutatja azt, hogy ez cseppet sem volt vicces. A diktátor személyesen ment a munkahelyére, hogy megdorgálja ezért. Érzékeltetve azt is, hogy ő a főnöke, aki bármikor kirúghatja.

Orbán ezzel üzent másoknak is, akik a még taktikai okokból nem begyalult intézményekben dolgoznak, hogy ne értsék félre a helyzetüket. Ne gondolják, hogy önállóak lehetnek, és ellensúlyt képezhetnek a hatalmi túlkapásokkal szemben. Nehogy azt higgyék, hogy Orbán tűri a fékek és ellensúlyok rendszerének legapróbb működését is. Egyszer merészelte ezt megtenni valaki, és a zsarnok a mai napig nem tudott túllépni ezen és megbocsátani.

Pedig az NVB elnöke teljesen törvényesen járt el, ám ez az ország nem a törvények uralma alatt van, hanem egyetlen ember uralma alatt, aki a törvények felett áll. Ez az alaptörvény. Valójában csak ezt az egyetlen mondatot kellett volna az alaptörvénybe beírni, az tükrözné a valóságot. Orbán ezért elment a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre és a dadi óvodába is, s ezt magyarázta még a rádiós showműsorában is, hogy ilyet nem lehet. Ekörül forog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.