2018. május 26., szombat

JOBBIK-JÖVŐ

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.05.26.


Kevés olyan párt volt, amelyik részletekbe menő választási programot prezentált a lakosság elé, hogy annak alapján nyerje meg a bizalmát. A Fidesznek egyáltalán nem volt, míg a Jobbik egy 67 oldalas meglehetősen jól kidolgozott politikai programmal rukkolt elő, mégis a Fidesz nyert. Ez több következtetésre adhat okot, egy biztos, hogy a jó program még nem elégséges ahhoz, hogy egy párt nyerni tudjon.


Ám a Jobbiknak ez a mostani programja nem csupán a választási győzelemnek lehetett volna az elősegítője, hanem az előzőkhöz képest egy politikai filozófiai fordulatot is tükrözött. Míg ugyanis korábban hasonítható volt egy antiszemita és romaellenes kirekesztő és erősen nemzetieskedő politikát folytató radikális pártra, amelyet sokan (neo)náci, de legalábbis fasiszta pártként kezeltek, mára ez már eltűnt és a programjuk alapján egy nemzeti demokratikus párt képe rajzolódhat fel számunkra. Még azt sem mondanám, hogy a választási programjukban kiütközik a radikalizmus, hiszen olyan természetesnek tekinthető változásokat akar létrehozni a korábbi orbáni politikai rendszer modellhez képest, amit alkalmasint más pártok is megfogalmaztak. Maga a program a “Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel” címet viseli, és ez a hármas jelszó egyúttal kijelöli az egész programnak a konkrét tartalmát is. De én most nem erről akarok beszélni, hanem a mindezek előtt megfogalmazott “közjogi rendszerváltás”-ról, ami híven tükrözi a Jobbik elkötelezettségét a mai európai demokrácia mellett.


Elöljáróban azt kell rögzíteni, hogy nem “rendszerváltás”-ról kell beszélnünk, hanem csupán modellváltásról, hiszen a liberális demokrácia politikai rendszer főtípust lényegében változatlanul megtartja és csupán a mai orbáni modellt akarja átformálni. A program szerint “...egy XXI. századi modern állam nem képzelhető el stabil és demokratikusan működő intézmények nélkül, ahol a független hatalmi ágak ellenőrzik egymás működését, vagyis megvalósul a fékek és ellensúlyok rendszere.” Ennél világosabban tényleg nem írható le a mai liberális demokrácia egyik fő jellemzője, tehát a hatalmi ágak szétválasztásának elve. E feladat megvalósítása érdekében a Jobbik célja visszavezetni Magyarországot a demokratikus fejlődés útjára, ami nyilvánvaló, hiszen a Jobbik egészen másképpen képzeli el a liberális demokráciát, mint a Fidesz. Ezt a célt több lényegi változtatás révén kívánják megoldani, aminek eredője valóban közjogi modellváltás lehet. Az első ezek közül a választási törvény átalakítása, amihez azonban kétharmados parlamenti jóváhagyásra lenne szükség. Ez a feladat szinte mindegyik ellenzéki párt céljai között szerepel, ami azért fontos jelenség, mert ezzel a Jobbik ilyen tekintetben sem lóg ki a sorból. Bár a német modellt részesítenék előnyben és felülvizsgálnák a választási körzetek határait, azért azt látnunk kell, hogy egy választási győzelemhez mindez kevés lehet, tehát máshol kell keresni a győzelem zálogát...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.