2019. október 21., hétfő

NEM AKÁRMILYEN FEGYVEREI VANNAK MÉG AZ MNB-NEK - MI VÁR ÍGY A FORINTRA?

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2019.10.21.


Nagyot fordult a világ fél év alatt a magyar jegybankkal: március végén még mindenki hitt abban, hogy elindul egy lassú normalizálódás, emelkedés a kamatokban, mostanra viszont egyre többen várnak újabb lazító lépéseket a jegybanktól. Részben emiatt érdemes kicsit feleleveníteni, milyen eszközei lehetnek az MNB-nek, ha bármilyen lépést tervezne a közeljövőben.

180 fokot fordult az MNB

Alig fél éve, március végén emelte meg az MNB Monetáris Tanácsa 10 bázisponttal az egynapos betéti kamatot, azóta mínusz 0,05 százalékon áll a ráta. Akkor mindenki azt gondolta, hogy szép lassan normalizálódik majd a jegybank monetáris politikája, ha nem is hónapról hónapra, de elindul egy tartósabb kamatemelés, bár az MNB jelezte, hogy nem készül ciklusra.

Azóta nem is szigorított tovább a Monetáris Tanács, részben ennek volt köszönhető a forint nyáron látott gyengülése, hiszen fokozatosan árazódtak ki a további kamatemelési várakozások, a piac elkezdett felkészülni a tartósan negatív reálkamatra.

Tavasszal lehetett azt mondani, hogy indokolt is volt az MNB óvatos kamatemelése, hiszen a márciusi infláció 3,7 százalék volt, vagyis közelítette a jegybanki toleranciasáv (3%±1%) tetejét. Onnan áprilisban és májusban még jött egy kis emelkedés 3,9%-ra, de a jegybank kitartott, és az eddigiek alapján bejött a várakozása, hiszen utána fokozatosan lassult az áremelkedési ütem, szeptemberben már csak 2,8 százalék volt. Ezzel párhuzamosan a maginfláció viszont alig csökkent a csúcsról, még mindig 3,9 százalékon áll...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.