2019. október 21., hétfő

VAJON LESZ MÉG LEHETŐSÉGE ORBÁNNAK MEGVÉTÓZNI A BREXITET? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT / KLUBRÁDIÓ
2019.10.21.


Vajon megvédi-e Orbán Viktor fegyverrel is a magyar határokat, ahogy ígérte? Előléphet-e Orbán Brexit-csináló szerepben? - kérdezi több nemzetközi lap most, hogy Boris Johnsonnak nem sikerült átvernie elképzeléseit. Finisben a Török Áramlat gázvezeték - mondja a TASZSZ. A Coca-Cola jogorvoslatot kér. Hogyan ünneplik New Hampshire-ben október 23-at?

Nem is egy médium foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor azt ígérte: ha kell, fegyverrel védi meg a magyar határt a migránsoktól, hogyha Törökország fenyegetését valóra váltaná és útnak bocsátana csaknem 4 millió, évek óta ott élő szíriai menekültet. Erről számol be az amerikai Beibart News, Trump szócsöve, de az orosz nyelvű Rambler, illetve az Euronews. Orbánnak a Hír Tv-ben elhangzott mondatait kapta fel a nemzetközi média, és értelmezték a legkülönfélébb megközelítésben. A Breibart azt emelte ki, hogy Orbán a kerítésépítéssel 99%-kal csökkentette a 2015-ben hazánkba érkezett menekültek számát. Ami azért érdekes, mert a menekülteknek eszükbe nem jutott itt menedékért folyamodni. Tehát a lap csúsztat. Másodsorban a Breibart - az orosz nyelvű Ramblerrel együtt - nem idézi Orbánnak azt az állásfoglalását sem, hogy ha a menekültkérdést Erdogan a szíriai offenzívával megoldja, azaz a kurdoktól megtisztított határmenti biztonsági zónába visszatelepítené a szíriai menekülteket, akkor ő mellszélességgel támogatja Törökország szíriai beavatkozását, mert minden megoldás jobb annál, minthogy a keresztény Európát muzulmánok árasszák el. A Türk Tanács Bakuban tartott tanácskozása után Orbán november első hetében ismét tárgyalhat Recep Tayip Erdogannal, méghozzá Budapesten.

Ismét előkerült a nemzetközi sajtóban az a teória, hogy vajon Orbán vétóján fog múlni, hogy Boris Johnson mégiscsak eléri, hogy október 31-én Nagy-Britannia távozzék az Európai Unióból – ezt fejtegeti a Politacalite, a jobboldali brit és walesi bulvárlap. Ugyan a szombati parlamenti döntés után Boris Johnson három levelet is elküldött arról, hogy nem fogadta el a Westminster a négy napja általa kialkudott Brexit forgatókönyvet, merthogy erre egyébiránt törvény kötelezte. Ám nyilvánvaló, hogy nem törődik bele a terveivel ellentétes parlamenti döntésbe. Ezért sem írta alá a Brüsszelnek küldött erre vonatkozó törvényt, másrészt ismét lábra kapott a hír, hogy mégiscsak Orbán fogja kisegíteni a bajból. Állandóan a népakaratra hivatkozik a brit kormányfő, amit a lap ebben az értelmezésben Soros Györggyel köt össze. Merthogy a Soros-tüzelte népakarat az, amelyik második referendumot követel a Brexitről. Az is nyilvánvaló, írja az elemzés, hogy egy brit sem tudja Brüsszelben visszafordítani a folyamatot. Azonban egy külföldi vezető blokkolhatja 27 tagállam döntését, ha megvétózza a halasztási kérelemre vonatkozó elutasító brüsszeli döntést. Egy patrióta nacionalista mentheti meg a Brexitet? Hisz már október elején arról cikkeztek, hogy Boris Johnson és csapata a magyar kormányfő köreivel egyeztet ebben a kérdésben. Ha a vétó bekövetkezne, akkor valószínűleg szobrot emelnek a Parlament téren Orbán Viktornak, és a Brexithez egy tál gulyáslevest is felszolgálnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.