2020. január 16., csütörtök

HA ELŐNYÉT LÁTNÁ, ORBÁN MÁR KILÉPETT VOLNA A NÉPPÁRTBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.01.16.


„Biztos vagyok abban, hogy a Fidesz vészforgatókönyvvel készül arra is, hogy mit lépjen akkor, ha távoznia kell az Európai Néppártból. Ezért is kokettál a többi között Salvinivel, Kaczynskivel. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy az EPP-nek is az az érdeke, hogy ha Orbán távozik, azt arculatának megőrzésével tehesse” – fejtette ki portálunknak Horn Gábor, a Republikon Intézet vezetője. Hozzátette: a Néppárt számára ugyanis a tavalyi választások után kialakult új Európai Parlament erőviszonyai miatt, még elkelhet a későbbiekben Orbán csendes támogatása.

„Mikor érdekelte utoljára Orbán Viktort a moralitás” – kérdezett vissza Horn Gábor, amikor azt tudakoltuk: szerinte miként lehetséges, hogy miközben Orbán idehaza súlyosan bünteti az egyik frakcióból a másikba átülni kívánó parlamenti képviselőket, addig a Fidesz szemmel láthatóan azon gondolkodik, hogy új pártcsaládot választ vagy akár gründol magának. „Nem hinném, hogy egy percig is zavarná ez a helyzet, amit egyénként azzal magyarázna, hogy nem ő változott, hanem a többiek” – tette hozzá, emlékeztetve a múlt heti sajtóértekezletén Orbán által ezzel kapcsolatban elmondottakra. Mint mi is beszámoltunk róla, Orbán azt mondta, hogy „szeretném, ha a Néppárt visszatérne a kereszténydemokrata gyökerekhez, de hogy visszatér-e, illetve, hogy elő tudjuk-e ezt segíteni, s hogy egyáltalán akarják-e a közreműködésünket ebben, az egyelőre nem világos”. Hozzátette, hogy ha nem kérnek a Fidesz közreműködéséből, akkor szerinte szükség lesz egy kereszténydemokrata valamire. De neki nem ez a célja, mert „vissza akarjuk terelni a Néppártot oda, ahol sikeres volt”.

Abban Horn biztos, hogy Orbán készül a vészforgatókönyvre, arra, hogy ha mennie kell, legyen hova. De a szakértő szerint, nem valószínű, hogy egyhamar választási helyzetbe kerül Orbán, mivel „el fog húzódni a Fidesz és a Néppárt közötti párbaj”. Szerinte akár a novemberi amerikai elnökválasztásig is kitolódhat a döntés, s persze kivárják, hogyan alakulnak az európai erőviszonyok, milyen irányba indul az Európai Unió, amely jelen pillanatban nehezebb helyzetben van, mint korábban volt...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.