2020. március 20., péntek

NEM CSITUL A FELVÁSÁRLÁSI LÁZ, MINDEN ÉLELMISZER DRÁGULT AZ ELMÚLT NÉHÁNY NAPBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BIHARI TAMÁS
2020.03.20.


Változó hevességgel rohamozzák a boltokat a vásárlók. A piacokon megcsappant a forgalom. A drágulás a húsoknál, zöldségeknél, gyümölcsöknél már elkezdődött.

- Elmúltam 60 éves, így ahhoz a korosztályhoz tartozom, amely leginkább kitett a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményeinek. Ezért döntöttem úgy, hogy már nyitásra oda mentem az egyik nagy lánc üzletéhez, hogy elkerüljem a tömeget. Mire oda értem, már kisebb tömeg sorakozott a bejárat előtt. Ők is úgy gondolkodtak, mint én – mesélte egy József Attila lakótelepen élő nyugdíjas, aki egyedül él és nincs aki intézze a bevásárlást helyette. 

Többnyire máshol is hasonló helyzettel találkozhattunk. Egy gombostűt sem lehetett leejteni a hét közepén a legtöbb nemzetközi kiskereskedelmi élelmiszerlánc hipermarketjének parkolójában. Hosszú sorok álltak a pénztárak előtt is. Hasonló a helyzet a szupermarketekben is. A városszéli bevásárlóközpontnál viszont meglepő módon a parkoló a déli órákban még harmadáig sem telt meg. Itt a hipermarketekkel szemben kényelmesen betartható volt a kívánatos egy méter sorállás közben. A tegnap délelőtti boltmustra során hiány a kézfertőtlenítőkből, egyszerhasználatos kesztyűkből és élesztőből volt, de a lisztkínálatot is igen szegényesnek találtuk (csak BL55-ös volt). 

Az árérzékeny vásárlók felkapták a fejüket arra a neten végigpörgő hírre, hogy a Lehel piacon egy kiló csirkemellfilét már kis híján 2800 forintért kínálták az egyik hentesnél. A kétszeres áremelés vélhetően egyedi eset, de az általános drágulás ennek ellenére tény, és szinte minden hús, zöldség és gyümölcs ára feljebb kúszott az elmúlt napokban. A sertéshús ára többnyire már a marháét közelíti, így példádul az oldalas ára átlagosan 2 200 forint, a többi tőkehús ára pedig e fölött jár. A megkérdezett hentesek szerint a marhahús hamarosan ismét növeli árelőnyét, azaz drágulni fog. (Szerdán a fogyasztóvédelem ellenőrizte az áremeléséről elhíresült hentest, akkor a csontos csirkemellet például 900 forinttal olcsóbban árusította a kereskedő. Más kereskedők azt jelezték, hogy például a csirke húst már ők is a korábbinál drágábban kapják a termelőktől. )...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.