2020. március 20., péntek

A VÉDŐFELSZERELÉS HIÁNYA ÉS A TÚLTERHELTSÉG MIATT HALNAK MEG AZ ORVOSOK

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2020.03.19.


A világ több tájáról is jönnek a hírek, hogy orvosok fertőződnek meg, rosszabb esetben halnak bele a koronavírusba. Magyarország megpróbálja kivonni a 65 év feletti orvosokat az ellátásból.

Két orvos is súlyosan megbetegedett a koronavírustól az USA-ban március 15-én – írja a New York Times. Az egyik orvos még csak a negyvenes éveiben jár, rendelkezett megfelelő védőfelszereléssel, de a járvány egyik amerikai gócpontjában dolgozott Seattle-höz közel. A másik orvos a hetvenes éveit tapossa és karanténba zárt betegeket kezelt, amikor megfertőződött. Mindkettejük állapota súlyos, de stabil.

A Business Insider februári cikke szerint Kínában 78 800 egészségügyi dolgozóból 3300 fertőzödött meg, amiből nyolcan meg is haltak. Az áldozatok között volt egy 29 éves és egy 34 éves orvos is.

A Jama (The Journal of the American Medical Association) amerikai orvostudományi folyóirat publikált februárban egy tanulmányt, amiben a járvány terjedését vizsgálták a kórházakban. 138 embert vizsgáltak meg, amiből 57 emberről mutatták ki, hogy a kórházban fertőződött meg, ebből 17 már eleve benn feküdt valamilyen egyéb okból, 40 pedig kórházi dolgozó volt. A 40 egészségügyi dolgozó közül 31 a kórház valamelyik általános osztályán volt beosztva, 7 dolgozott a sürgősségin, 2 pedig az intenzíven.

Ezek az esetek rámutatnak arra, hogy az élvonalban dolgozó egészségügyi személyzet magasabb kockázatnak van kitéve, mint az átlag lakosság.

Ezt a jelenséget már korábbi járványoknál is tapasztalték: a tizenegyezer áldozatot követelő Ebola-járvány alatt százszor nagyobb volt a fertőzési kockázat az egészségügyi dolgozóknál, mint az átlag embereknél. A Covid-19 beetgséget okozó új koronavírus közeli rokona, a SARS pedig több orvost és ápolót betegített meg, mint bárki mást: a fertőzöttek 20 százaléka került ki az egészségügyből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.