2020. április 6., hétfő

HOGY TELIK A NAPOM? HAJLÉKTALAN LESZEK, ÚGY NÉZ KI

INDEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2020.04.06.


Nagyon változó, hogy kit hogyan érint a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság. Sokan kerültek egyik napról a másikra borzasztó anyagi helyzetbe. Sikeres vállalkozók függesztették fel a tevékenységüket, hogy aztán gyümölcsöt cipelve maradjanak talpon. Egyesek bezárják háromkor a boltjukat, és elfogja őket a düh, ha meglátják, hogy a szomszédos trafikban sörözve kvaterkáznak az emberek. És van olyan is, akinek már a barátai fizetik a lakbérét. Ezek mellett azonban néhány ágazat továbbra is stabilan működik, néhol még fizetésemelésre is futja. Olvasói levelekből szemezgettünk.

Még nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora gazdasági visszaesést okoz majd a koronavírus-járvány, de az már biztos, hogy sok szempontból a lecsengése után sem lesz ugyanolyan az életünk, mint előtte volt. A kormány várakozásai szerint Magyarországon júniusban tetőzhet a járvány, a visszaesés miatt pedig több százezren is elveszíthetik a munkájukat. Orbán Viktor szerint a gazdaság talpra állításához minden idők legnagyobb gazdasági csomagját kell elindítani.

Van néhány szektor, amelyet már most kíméletlenül földbe döngölt a kialakult helyzet. Azok kerültek a legnagyobb bajba, amelyek működésének alapvető feltétele, hogy az emberek kimozduljanak lakóhelyükről, érintkezzenek egymással és fogyasszanak. Ezt azonban gyakorlatilag ellehetetleníti az, hogy egyrészt senki nem akarja elkapni a vírust, másrészt a március 28-án életbe lépő kijárási korlátozások miatt jelentősen beszűkült azoknak a tevékenységeknek a köre, amiért egyáltalán jogunk van kimenni otthonunkból...

ITT OLVASHATÓ

Sok elemzés születik azzal kapcsolatban, hogy egyes szektorok működését hogyan befolyásolja a járvány, arról azonban kevesebb szó esett, hogy az egyes emberek életére konkrétan milyen hatással van a kialakult helyzet. Ezért múlt héten közzétettünk egy felhívást, arra voltunk kíváncsiak, hogy az olvasók a saját bőrükön milyen változásokat tapasztalnak, megvan-e még a munkájuk, vannak-e tartalékaik, és egyáltalán mire számítanak a következő időszakban.

A rengeteg beérkező levél egy jó része alapvetően pozitív hangvételű. Ezeket olyanok írták, akiknek viszonylag stabil a munkája. De persze sajnos többségben vannak azok, amelyek súlyos gondokról, bizonytalanságról és tehetetlenségről tanúskodnak. Azonban a szinte kilátástalan helyzetben lévők között is akadnak olyanok, akik a szörnyű állapotok ellenére is bizakodóak, sőt, az emberek közötti összefogásra, és jó értelemben vett leleményességre, talpraesettségre is láthatunk példákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.