2020. április 6., hétfő

CSAK ÓVATOSAN A FÉLIGAZSÁGOKKAL!

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSANNA
2020.04.06.


„Sokan bevásároltak ebből a szerből, de nem lehet elég hangosan mondani, hogy nem szabad otthon elkezdeni szedni” – hangzik Falus Ferenc járványügyi szakember figyelmeztetése, amikor szóba hoztuk azt a Magyarországon nagy tételben meglévő szert, ami – állítások szerint – segíthet a koronavírus-fertőzöttek kezelésében. Hasonlóan óvatosságra int a BCG-oltás állítólagos védettségének a kérdésében. Már csak azért is, mert bizonyítottan csak húsz évig fejti ki a hatását. „Várjuk meg a járvány végét” – tanácsolja.

Azzal viszont nem várna, hogy mielőbb biztosítsa a kormány a megfertőződött egészségügyi dolgozókat arról, hogy munkahelyi balesetként kezelik a megbetegedésüket, s így kártérítést kapnak. Sürgeti közvéleménykutatásokhoz hasonlóan reprezentatív, legalább tízezer ember bevonásával lefolytatandó felmérés – rendszeres – végzését, megállapítandó az átfertőződöttséget. Azoknak a véréből, akik már megszerezték az immunitást, ellenanyagot lehet kivonni és azzal a súlyos betegeket gyógyítani. A nem-fizetős parkolás eredménye kiszámíthatatlan, de az kiszámítható, hogy sok ember ezzel válik munkanélkülivé – derül ki szavaiból.

A New York Times-ban vasárnap megjelent (az interjú végén ismertetendő) cikk szerint a Egészségügyi Világszervezet (WHO) budapesti irodájának a vezetője egy – a lap által megszerzett – titkos diplomáciai levélben azt állította, hogy a járvány nálunk már március elején az úgynevezett „community transmission” státuszába került. Pontosan ez mit jelent?

Nem mindegy? Ennek egyszerűen nincs semmi jelenetősége, ez csak lovagolás a szavakon. A lényeg az, hogy nem ismerjük a valós tényeket, adatokat, mivel a kormányzat ezeket nem tárja elénk. Nem tudjuk, hogy valójában hányan fertőződtek meg, hányan kerültek kórházba hányan vannak súlyos állapotban, sőt – Kásler miniszter levelének köszönhetően – leálltak a boncolások, kérdőjelessé vált a halotti bizonyítványok pontossága. Semmi hiteles adathoz nem jutunk. Felteszem én a kérdést: ilyen körülmények között milyen jelentősége van annak, hogyan hívjuk a jelen állapotot? Akkor mihez tudunk mi, lakosok igazodni? Mi lehet a támpontunk?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.