2020. július 5., vasárnap

AKI BUDAPESTET MEGNYERI, AZ MEGNYERHETI MAGYARORSZÁGOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerzők: Ulrich Becker és Hans-Ull Mayer
2020.07.04.


A német HEIDENHEIMER ZEITUNG című lap mai, szombati nyomtatott számában megjelent Karácsony interjú magyar fordítása.

HEIDENHEIMER ZEITUNG

„A nacionalizmus veszélyezteti a szolidaritást“

Interjú Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével


Karácsony Gergely. Benne van az ellenzék reménye: a 45 éves zöldpárti politikus, Orbán Viktor ellenfele, az EU-s anyagi támogatás másféle elosztása mellett száll síkra.

Ulrich Becker és Hans-Ull Mayer

Amikor a múlt év októberében Karácsony Gergelyt Budapest főpolgármesterévé l választották, munkatársai, tartva a lehallgató készülékektől, fideszes elődje egész bútorzatát kipakolták az irodából. A 45 éves új polgármester most egy megbízható irodában székel, íróasztala mögött a falon Bibó István portréja függ, aki a második világháború után Nagy Imre első kormányának tagja volt és az 1956-os felkelésben fontos szerepet játszott. A fotót Bibó fiától kapta, amit kitüntetésnek érez. Karácsony, akit videókapcsolaton keresztül, tolmács segítségével interjúvolunk, koncentráltan beszél és nyugodt hangnemben meséli, hogy néha, amikor Budapest utcáin, sikátoraiban jár, olyan, mintha álmodna. Ellenzékiként, ma a magyar főváros főpolgármesterének lenni, számára „páratlan megtiszteltetés“. A hivatalát, teszi hozzá a zöld politikus, a szükséges alázattal kívánja gyakorolni.

Karácsony úr, az Ön győzelme ellenzékiként teljesen meglepetésszerűen jött. Hogyan sikerült Önnek a teljhatalmúnak tűnő Orbán miniszterelnök Fidesz-pártjának képviselője ellen győznie?
Budapest mindig is baloldalibb és liberálisabb volt az ország többi, nagyobbik részéhez képest. A probléma mindig az volt, hogy az ellenzék viszálykodó, teljesen megosztott volt. Mi Budapesten – és néhány más városban is – az ellenzéket annyira egyesíteni tudtuk, hogy közösen léptek fel. Ezen túl a polgárokat kezdettől fogva bevontuk az előválasztásokkal a jelölt-keresésbe, ami a politikai részvételben fordulat volt. Aztán összeállítottunk egy zöld és szociális programot, ami Budapestet élhetővé teszi. Az elődöm az elmúlt évszázadot képviselte. Én a 21. évszázad jelöltje voltam...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.