2020. július 6., hétfő

HATALMAS A KÜLÖNBSÉG A MUNKANÉLKÜLISÉG MÉRTÉKÉBEN AZ ORSZÁG EGYES RÉGIÓI KÖZÖTT

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2020.07.06.


Az utóbbi hónapokban a munkaerőpiac tekintetében leginkább arról hallhattunk, hány ezer ember veszítette el a munkáját a koronavírus-járványnak köszönhetően. A KSH legutóbbi adatai szerint ez a szám egyáltalán nem elhanyagolható,

a március-májusi időszakban a munkanélküliségi ráta 4,1%-ra nőtt, a munkanélküliek átlagos létszáma pedig 190 ezer fő volt.

Ez különösen ahhoz képest súlyos adat, hogy tavaly a rendszerváltás óta nem látott szintre, 3,5%-ra esett a munkanélküliségi ráta. A foglalkoztatottak száma pedig meghaladta a 4,5 millió főt – igaz, ha a közmunkások és a külföldön dolgozók számát is belevesszük, akkor közelebb volt a 4,25 millióhoz. Ezekkel az adatokkal Magyarország az EU élmezőnyébe tartozott: 2019. IV. negyedévben csak négy országban (Csehországban, Lengyelországban, Németországban és Máltán) volt alacsonyabb a munkanélküliségi ráta a magyarországinál.

A foglalkoztatottság és a munkanélküliség országos szinten nézve kedvező alakulása azonban megyékre lebontva már kevésbé látványos:

a legrosszabb és a legjobb helyzetű régiók közötti különbség 8,7 százalékpont volt a foglalkoztatottsági rátában

a 2019-es munkaerőpiaci folyamatokat bemutató KSH kiadvány szerint. A legjobb adatokat Budapest és a Nyugat-Dunántúl produkálta, előbbinek 74%-os, utóbbinak 73,8%-os volt a foglalkoztatottsági rátája, a legrosszabbakat pedig a Dél-Dunántúl (65,4%), Észak-Magyarország (66,1%) és a Észak-Alföld (66,4%). A megyék tekintetében Somogy megyében volt a legalacsonyabb a foglalkoztatottság (62,9%-os).

Ezeket az adatokat érdemes az üres álláshelyek számával és területi megoszlásával is összevetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.