2020. december 7., hétfő

ORGIA ÉS VÉRES KÉZ: TÖRTÉNELMI LECKE FIÚKNAK

NÉPSZAVA
Szerző: BÁRTFAI GERGELY
2020.12.06.


„Most már orgia és eszeveszett. 
Haláltánc már a nemesurak tánca.”
(Ady Endre)

Tudta jól a Vezér, hogy bizalmi embere a fiúkat szereti. A fiatal fiúkat. Nyílt titok volt ez a náci elitben, de nem zavart senkit, amíg az illető pártkatona buzgón szolgált. Kezdetben csak propaganda volt a hitvány, olcsó buzizás, a tudatlan plebsznek szólt. A vezetőkre nem vonatkoztak a szabályok, amelyeket a népre erőltettek. Képmutató, cinikus, a velejéig romlott férfitársaság uralkodott. A nőktől féltek, gyűlölték őket, esetleg mindkettő egyszerre; a szülőgép és az ingyen cseléd szerepét osztották rájuk. 

A fiúkra gerjedő főnáci a legendás régi gárdához tartozott, korán csatlakozott a mozgalomhoz, a 623. számú párttagsági könyv büszke tulajdonosa volt. Tegeződött a Vezérrel, ami ritka kiváltságnak számított még a legfelsőbb körökben is. Döntő szerepe volt abban, hogy a nemzetiszocializmus elfoglalhatta helyét az európai politikai színtéren, magyarán haverjaival magukhoz ragadták a hatalmat, aljasul elárulták a köztársaságot. 

Viselt dolgait sokáig eltussolták, pedig ő cseppet sem fogta vissza magát: rendszeresen járt mulatni melegorgiákra, hímnemű prostituáltakat kínáló kuplerájokba, rosszhírű fürdőkbe. Nem bánta a Vezér, mondhatni, türelmes volt ezzel a jelenséggel szemben. Befolyásos csicskása így legalább zsarolható volt, tehát garantáltan engedelmes, habozás nélkül teljesítette (túl) az egyre mocskosabb parancsokat. De volt egy vörös vonal: a hatalom. A Vezér nem szenvedhette, ha valaki nagynak látszik mellette. 

Ernst Röhm dicstelen karrierje, mint ismert, csúnya véget ért 1934 nyarán. Kegyvesztett lett. Hitler megvádolta, hogy puccsra készül. A hírhedt rohamosztag, az SA főnöke éppen kikapcsolódott az áldozatos pártmunka után, amikor letartóztatták egy bajor üdülőhely panziójában, az ágyban. Utóbb a goebbelsi gépezet elhíresztelte, hogy „a legundorítóbb helyzetben” (in der ekelhaftesten Situation) bukott le, „örömfiúk” (Lustknaben) társaságában, és hogy Hitler felháborodott az erkölcstelenség hallatán. Ebből vicc született Berlinben: „Az semmi! Majd akkor hogy megdöbben a Führer, ha az is kiderül, hogy Goebbels sántít, Göring meg dagadt!”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.