2021. február 19., péntek

AZ ORBÁN-KORMÁNY VÁLSÁGKEZELÉSÉNEK LAKOSSÁGI ÉRTÉKELÉSE: STABIL KETTES

IDEA INTÉZET
Szerző: Idea Intézet
2021.02.


Az IDEA Intézet 2021. január 22. és január 26. között készített reprezentatív közvélemény-kutatást az Orbán-kormány koronavírus-járvány két hulláma alatti járvány- és válságkezelő intézkedéseinek társadalmi megítéléséről.

Az adatfelvétel eredményei szerint a véleményeket a pártos polarizáció rendezi mintázatokba. Míg a fideszesek alapvetően jóra értékelik a kormány intézkedéseit, addig az ellenzékiek rendkívül, még a szokásosnál is elégedetlenebbek azokkal.

Mindent egybe vetve a magyar társadalom stabil kettesre (2,4 átlagpont), a kormánypártiak jóra (4,1 pont), az ismeretlen preferenciájúak pedig kettes alára (1,8 pont) osztályozzák a kormányzati teljesítményt. Egy választói csoport, mégpedig az ellenzékiek, megbuktatják az Orbán-kormányt a válságkezelés terén tett intézkedéseit értékelve (1,4 átlagpont).

A koronavírusjárvány a 2020-as év legfontosabb történése, amely befolyásolta az emberek hétköznapjait éppúgy, mint a politikai napirendet. 2020 tavaszán a magyar társadalom nagyfokú fegyelmezettsége és a viszonylag korán meghozott korlátozó intézkedések hatására megfékezett járvány lokálisan, szociális és egészségügyi intézményekben terjedt. A szó hétköznapi értelmében vett járványhelyzet (nagyon sok ember betegszik meg, a betegséget egymástól kapják el, a kontaktok egy idő után lekövethetetlenek) 2020 tavaszán nem volt Magyarországon. A járvány és az annak hatására kibontakozó gazdasági és szociális válság kezelésére a kormány rendkívüli felhatalmazást kapott. A veszélyhelyzet 2020. március 11-i kihirdetése közjogi értelemben minden jogot és ezzel együtt minden felelősséget a kormánynak adott át. Ha jól kezeli a válságot az az ő dicsősége, ha rosszul, akkor minden kétséget kizárólag az ő felelőssége.

A 2020 nyári, járvány szempontból csendes időszak lehetőséget adott a minden virológus, járványügyi szakember által világosan előre jelzett második koronavírus-járványhullámra való felkészülésre. Járványtani szempontból 2020. szeptemberétől a vírus elkezdett teljesen másképpen viselkedni, mint 2020. tavaszán. Már szeptember első napjaiban több fertőzött volt, mint 2020 első felében a legkritikusabb napon, oly módon, hogy az aktív koronavírus-esetek száma szeptember 17-én átlépte a 10 000 főt, míg a tavaszi időszakban a maximum 2054 fő voltA kormányzat azonban több mint két hónapig alig-alig vett tudomást a járvány megállíthatatlannak tűnő belföldi, közösségi szintű terjedéséről. Amikorra 2020. november 10-én az Országgyűlés elfogadta a második felhatalmazási törvényt, addigra naponta 4000 új esetet jelentettek, az aktív esetek száma naponta 3500 fővel növekedett. A naponta elhalálozottak száma megközelítette, sőt november 6-án átlépte a 100 főt. Ennek következtében november elején már több mint 2000 magyar ember hunyt el a koronavírus-járvány közvetlen orvosi következményeibe...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.