2021. február 19., péntek

KISEBB KAMATTAL AKAR MÉG TÖBB PÉNZT AZ ÁLLAM - DÖBBENETES ÖSSZEG, 14 EZERMILLIÁRD FORINTUNK HEVER PARLAGON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.02.19.


Tavaly több mint ezermilliárd forintot adtunk az államnak, de a legtöbb frissen spórolt pénzt bankbetétbe tettük. A harmadik legnépszerűbb megtakarítás a készpénz volt. A bankban szinte minden vagyonunkat folyószámlán tartjuk, így a készpénzállománnyal együtt 14,3 ezermilliárd forintunk hever parlagon.

Első ránézésre boldog békeidőket idéző számokat láthatunk az MNB-nek a háztartások pénzügyi vagyonát bemutató 2020. év végi statisztikáit áttekintve. A bruttó vagyon 66 ezermilliárd forintra nőtt egy év alatt a 4113 milliárd forint plusz megtakarításnak és az 1331 milliárd forint átértékelődésnek köszönhetően. A nettó vagyon pedig (hitelekkel csökkentett bruttó vagyon) 54544 milliárd forint lett. (2846 milliárd forint a tranzakcióknak, közel 1300 milliárd forint az átértékelődésnek köszönhető).

Ha csak a számokkal játszunk, elmondhatjuk, hogy átlagosan mindenkinek 6,6 millió forint, hitelek nélkül pedig 5,4 millió forint megtakarítása van ebben az országban,. De tudjuk, hogy a valóság nem ez. Valójában egy végletesen szétszakított országban élünk, ahol a jövedelmi különbségek még a legjobb esetben is csak konzerválódtak az elmúlt tíz évben. A jövedelmek negyedével a felső 10 százalék rendelkezik. (A Magyar Nemzeti Bank egy korábbi felmérése szerint a háztartások legvagyonosabb 10 százaléka a pénzügyi eszközök értékének közel 70 százalékát tudhatja magáénak.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.