2021. április 14., szerda

NAGYOT DRÁGULHAT A LAKÁSFELÚJÍTÁS - ISMÉT SIKERÜL EGY TERÜLETET ALAPOSAN TÚLHAJTANI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.04.14.


A vállalkozások az idén – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ÉVOSZ) friss felméréséből – az anyagmentes alvállalkozó díjak, az élőmunka és az építőanyagok árának jelentősebb emelkedésére számítanak. Az állami támogatás miatt kelendőbbé váltak a felújítandó lakások, de rendbetételük erősen problémás lehet.


Már bebizonyosodott, hogy az intenzív kormányzati beavatkozás esetenként sokkal többet árt, mint használ. Hiába derült azonban ki korábban, hogy a lakáspiac mesterséges felpörgetése, majd állami rángatása akár totális kudarcnak is tekinthető (ezt a jegybank elnöke, Matolcsy György látta így), folytatódott az erőteljes kormányzati intervenció. Novák Katalin családminiszter tavaly sorra jelentette be a különböző lépéseket.

A legnagyobb hatású most talán a lakásfelújítás támogatása. Ahogy arra számítani lehetett, a januártól elindult államilag támogatott lakásfelújítási program lendületet adott a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletnek – tette közzé az Ingatlan.com több mint 104 ezer hirdetés alapján készített elemzésében. Mint jelezték, főként a Budapesten és Pest megyén kívüli lakáspiacon lettek népszerűbbek a korszerűsítendő lakások. Az idei első negyedévben az érdeklődések 30 százaléka érkezett ilyen ingatlanra.

A Balla Ingatlan szakértői viszont csak azoknak ajánlják a felújítást, akik az építőipari szakmák útvesztőiben eligazodnak, vagy akad megbízható szakembergárda a látókörükben. Szerintük az sem elhanyagolandó előny, ha bizonyos munkálatokat saját kivitelezésben el tud végezni a tulajdonos (ettől amúgy csökkenhet az igénybe vehető állami támogatás, amiről részletesen itt tájékozódhat). Az ingatlanközvetítők úgy látják, a felújítás hátránya, hogy sok időt és energiát, valamint nagy figyelmet igényel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.