2021. július 5., hétfő

HAVI 30 EZER FORINTOT BUKIK EGY ÁTLAGNYUGDÍJAS - AZ ÚJONNAN MEGÁLLAPÍTANDÓ JÁRANDÓSÁGOK ISMÉT SZÉPEN NŐHETNEK MAJD

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.05.


A járvány idején joggal feltételezhette mindenki, hogy a béremelkedés üteme megtörik, így a nyugdíjba vonulók korábbi keresetének átszámítása is rosszabb lehet. Ez az idén nem lett így, és most úgy tűnik, a következő évben sem kell aggódni. A régebbi nyugdíjasok lemaradása viszont egyre nő.


Az idén áprilisban kétszámjegyű keresetnövekedésről számolt be a KSH. Az első négy hónap alatt a hivatalos adatok szerint a bruttó átlagkereset 425 400 forintot, a nettó átlagkereset 282 900 forintot ért el, mindkettő 9,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mint korábbi cikkünkben kimutattuk, az igazi „átlagmagyarok” nem egészen ezt érzékelhették, de az új nyugdíjak kiszámításához a hivatalos számok adják majd az alapot.

Az új nyugdíj megállapítása a keresetek korrigált (valorizált) összege és a szolgálati idő nagysága alapján kialakuló százalékos mérték alapján történik. A korábbi években kapott pénzt a jelenlegi viszonyokhoz igazítják olyan szorzószámokkal, amelyeket a kormány évről évre márciusban hirdet meg. A törvény szerint a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években bekövetkezett növekedését alapul véve kell a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez igazítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.