2021. december 10., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.12.08.


A SZERK.


A SZERK.
Vissza a szamárpadba

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

EGOTRIP

VAJDA MIHÁLY
Szókratész elmegy

Szókratész elrepül

PUBLICISZTIKA


SAUSIC ATTILA
Hozza a kötelezőt
Az új német kormány járványpolitikájáról

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

BELPOL

INTERJÚ
„Semmisnek kell tekinteni”
Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

Az új alkotmány egyebek közt azt garantálja majd, hogy többé senki nem siklathatja ki a demokráciát Magyarországon – mondja Márki Zay-Péter, aki szerint népszavazással gond nélkül felülírható a jelenlegi alaptörvény. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel a tervezett új jobbközéppártról, a migránsszámlálóról, a rezsicsökkentésről és a választási programról is beszélgettünk.

GYŰLÖLETKELTŐ NÉPSZAVAZÁSSAL JAVÍTANA VÁLASZTÁSI ESÉLYEIN A FIDESZ
Párosan szép

Nagy valószínűséggel az országgyűlési választással egy napon lesz a kormány által kezdeményezett LMBTQ-ellenes népszavazás. A referendum okozhat nehézségeket az ellenzéknek.

„Ekkora szakadék máshol nincs”
Bíró-Nagy András és Szabó Andrea a magyar fiatalokról szóló kutatásról

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?

AMIRŐL AZ INGATLANÁRAK ÁRULKODNAK
„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

VÁDLOTTAK PADJÁN A MINI NAGY-MAGYARORSZÁG
„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Párizsban minden volt”
Nagy József „Szkipe” táncos, koreográfus

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

KÖNYV

INTERJÚ
„A főszereplő kinéz a buborékból”
Dunajcsik Mátyás író, költő

Pályája ígéretesen indult, dolgozott fordítóként, kritikusként, ki­adói főszerkesztőként. Néhány éve elhagyta az országot, Izlandon, majd Németországban élt. Idén megjelent első regénye, a Víziváros kapcsán beszélgettünk az anyanyelvről, a nyelvváltásról, a homofób gyűlöletkampányól és a buborékról, amelyben élünk.

ZENE

INTERJÚ
„Paul segített befejezni”
Elvis Costello

A Declan MacManusnak anyakönyvezett, 67 éves rocklegenda pályája a punktól Burt Bacharach-ig, a polgárpukkasztástól az iróniamentes dallamokig, az eredeti számoktól a klasszikusok feldolgozásáig terjed. Hamarosan megjelenő lemeze, a The Boy Named If apropóján Zoomon beszélgettünk.

RÉS A PRÉSEN
„Lelki kenyér”

Keller András zenekarvezető, Concerto Budapest

MI A KOTTA?
Dekadensül érdekes

Klasszikus zenei programajánló a 2021/49. hétre

KRITIKA

TÁNC
Törvényen kívüli ösztönök
OMMA: Vissza a forráshoz!

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

SZÍNHÁZ
Majd legközelebb
ProTest – Út a forradalomhoz

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

KÖNYV
Egy szabad ember
Gyurgyák János: Elvesztett illúziók – megtalált történelem

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk” – indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

OPERA
Vif
Offenbach: Hoffmann meséi

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

KIÁLLÍTÁS
A hiányzó hetes
Káldi Katalin: Osztás

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

FILM
A varacsk alatt
Jane Campion: A kutya karmai közt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYV
Nicola Sellmair – Jennifer Teege: Nagyapám engem agyonlőtt volna – Egy fekete nő szembenéz családja náci múltjával

Jennifer Teege is háborús áldozat: nagyapja, Amon Göth volt a płaszówi mészáros.

VISSZHANG: FILM
A Goya-gyilkosságok

Sorozatgyilkos bukkan fel Madrid leg­előkelőbb negyedében, aki áldozatait a nagy spanyol festő (rém)látomásos műveinek kompozíciói szerint öltözteti fel és rendezi el a tettek helyszínén.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Út a pokol felé

A pokolba nem jajongó bűnösökkel teli, alvilági tűztől megvilágított út vezet.

VISSZHANG: KONCERT
Jazzation

Többszöri halasztás után végre megtölthette a Zeneakadémia Solti termét a Jazzation, amelyet nyugodtan nevezhetünk a legprofibb magyar jazzvokálnak. Nehéz műfaj ez, különösen a capella.

VISSZHANG: KÖNYV
Giovanni Catelli: Camus halála

Minden könyve műfaj eladási statisztikáját megdobja, ha bombasztikus kontextusba emelnek egy-egy híres nevet.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Az agyturkász a szomszédból

Exmostohatestvér a Spinédzserekben, Phoebe szerelme a Jóbarátokban, Hangya, a szuperhős a Marvel-univerzumban, a világ legszexibb férfija a People magazin szerint.

VISSZHANG: FILM
Rifkin fesztiválja

A Blue Jasmine (2013) óta Woody Allen (86) pályafutásának leszálló ágában vagyunk ismét.

VISSZHANG: LEMEZ
The KVB: Unity

A Nicholas Wood – Kat Day házaspár 2011 óta együtt készíti erőteljes, hangulatos, néha az elődöknek is emléket állító lemezeit.

INTERAKTÍV

Egy hét tudomány 2021/49.

Rövid hírek: méh, farkas, emberelőd...

Egy hét kultúra 2021/49.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Szüret 2021/49.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

FILM

TÉVÉSMACI
Egy ló Budán

Amikor Sztupa és Troché kinéztek az ablak üvegén, vagy mondjunk inkább kirakatot, látták szétszakadni az időt.

LOKÁL

A MARGIT HÍD TÖRTÉNETE
Párizs a Duna fölött

145 évvel ezelőtt adták át a második budapesti Duna-hidat, amely az egyesített főváros első nagy csodája volt. Noha tervezőjének elfelejtettük a nevét, története pedig a tragikus fordulatokat sem nélkülözi, túlzás lenne Arany János hátborzongató balladájával emlékezni rá.

TUDOMÁNY

VÍZHIÁNY A VILÁGBAN
Aki fizet, iszik

Ha azt hittük, a sokakat sújtó, a jómódúbb régióknak is elevenébe vágó vízhiány a jövő gondja lesz csupán, hát tévedtünk.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Zab, rizs, rozs – süti a karácsonyi reggelihez

Téli sütőtökös sütemény, csilis pirított tökmaggal

ÉTEL, HORDÓ
Drumf

Gluténmentes bisztró a Teréz körúton.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.