2022. január 18., kedd

A GENOM EGYETLEN BÁZISPÁRNYI ELTÉRÉSÉN IS MÚLHAT, HOGY KI HALHAT BELE A COVIDBA ÉS KI ÚSSZA MEG ENYHE TÜNETEKKEL

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.01.17.


Ha beigazolódik, hogy a DNS egyetlen bázispárnyi eltérése is okozhatja a különbséget a potenciálisan halálos és a náthaszerű covidtünetek között, az célzott gyógyszerek kifejlesztését tenné lehetővé a covid ellen.


Egy nemzetközi kutatócsoport egyetlen pontmutációra szűkítette annak a genetikai hátterét, miként úszhatják meg egyesek enyhe tünetekkel a covidfertőzést, amibe mások akár bele is halhatnak. Az amerikai, kanadai, brit, svéd és német egyetemek bevonásával zajló nemzetközi kutatásban közel 21 ezer súlyos tünetekkel kórházban kezelt covidos genetikai mintázatát vetették egybe génbankokban tárolt örökítőanyag-mintákkal. A kutatók egyetlen pontmutációt azonosítottak az OAS1 gén egyik régiójában.

Amint a koronavírus-járvány első hulláma után, még 2020-ban körvonalazódott, hogy a SARS-CoV-2 vírussal megfertőződöttek némelyike náthaszerű tünetekkel esik át a megbetegedésen, míg másoknak súlyos, esetenként életveszélyes kétoldali tüdőgyulladást okoz ugyanaz a vírus, világszerte több kutatócsoport is azonnal elkezdte vizsgálni ennek lehetséges hátterét. Azt már 2020 végére sikerült kideríteni, hogy a titok nyitját az OAS1/2/3 géncsoport környékén kell keresni, ez a géncsoport számos antivirális molekuláris mechanizmussal hozható összefüggésbe, és az első vizsgálatok szerint a kedvező génvariánsok 23 százalékkal csökkentették a súlyos betegség kialakulásának az esélyét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.