2022. január 18., kedd

A KORRUPCIÓ VÁLASZTÓI MEGÍTÉLÉSE - A REPUBLIKON INTÉZET ELEMZÉSE

REPUBLIKON INTÉZET
Szerző: Republikon Intézet
2022.01.


Összefoglaló:

- A korrupció megítélése összefüggésben van azzal, hogy a Fidesz-KDNP vagy az ellenzéki Egységben Magyarországért listájának támogatója a válaszadó. 

- A korrupció az ellenzéki szavazók számára sem a legfontosabb ügy, fontosabbak a megélhetési, kereseti problémák, ugyanakkor megelőzi a demokrácia állapotával kapcsolatos aggodalmakat és az olyan szakpolitikai területeket, mint az egészségügy, oktatás, környezetvédelem. 

- A kormánypárti szavazók csupán 2 százaléka jelölte meg a korrupciót, mint a legsúlyosabb problémát Magyarországon. Az ellenzéki szavazók esetében azonban ez az arány 17 százalék, amely a harmadik leggyakrabban említett probléma. 

- A Fidesz-KDNP listára szavazók is inkább egyetértenek azon vállalkozók felelősségre vonásával, akik az elmúlt évek korrupciós ügyeinek haszonélvezői. 

- A bizonytalanok a korrupció megítélésében közelebb állnak az ellenzéki szavazókhoz. 

- Az ellenzéki, a kormánypárti és a bizonytalan választók is pártatlanok vagy egyetértők azzal kapcsolatban, hogy a korrupciónál jóval nagyobb problémák is vannak Magyarországon. 

- A bizonytalan és az ellenzéki szavazók is inkább egyetértenek azzal, hogy jellemzőbb a Fidesz kormányzására a korrupció, mint az azt megelőző időszakokra. A kormánypártiak inkább nem értenek egyet ezzel a megállapítással. 

- A bizonytalanok és az Egységben Magyarországért lista szavazói is semleges állásponton vannak annak kapcsán, hogy a Fidesz eredményei ellensúlyozzák a korrupciót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.