2022. január 27., csütörtök

HUNATOM: NEM SOKAT TUDNI RÓLA, PEDIG MÉRETES PROJEKTEKRE KÉSZÜL AZ OROSZ MINTÁRA ELNEVEZETT ÚJ PAKSI CÉG

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.01.27.


Honlapja sincs még, de már nagy beruházásokat készít elő a Hunatom Zrt., amely állítólag magyar–francia–orosz nukleáris tengely építésén dolgozik, de az is hírlik, hogy egy új paksi vagy dunaújvárosi oktató-kutató reaktor építése is elképzelhető. Kik irányítják ezt a céget? Milyen a társaság megítélése a szakmában? Milyen konfliktusok alakultak ki Süli János, a felügyelő miniszter körül?


A magyar kormányzat talán legkevésbé ismert része a Süli János miniszter, vagyis hivatalosan a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter felügyelte részleg.

A miniszter és a közvélemény előtt nem igazán látható, titokzatos csapata, többek között a miniszter alá tartozó cégek tényleg nem a nyilvánosság előtt élik az életüket, és nem is nagyon látni be a falak mögé. Az orosz Roszatom és Magyarország együttműködésének alakulásáról ritkán kapunk híreket, a terveket államtitkok, üzleti titkok övezik. A jövő nukleáris fejlesztéseit összefogó cég, a Hunatom Zrt. indulásáról a Telex közel egy éve elsőként számolt be, ez a cég szintén ritkán ad hírt magáról, honlapja nincsen, jelen cikkünkhöz sem kaptunk a társaságtól hivatalos válaszokat.

Az Opten adatai alapján a cégnek azért van már néhány tucat alkalmazottja, a magyar, de még a francia sajtóba is olykor belekerülnek a cég együttműködési megállapodásai.

A munka zajlik, és úgy tudjuk, hogy eredetileg az volt a terv, hogy amikor február elsején Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába utazik, akkor Süli János is elkíséri, és a különböző témák között (Paks 2, gázkereskedelem, Szputnyik vakcina, űrtechnológia) természetesen ott lesznek a nukleáris kérdések. A kérdések talán ott lesznek, de az ismert diplomáciai konfliktus miatt utoljára azt hallottuk Paksról, hogy a delegáció végül itthon marad...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.