2022. január 27., csütörtök

A MADRIDI POPULISTACSÚCS UTÁN ORBÁN BUDAPESTRE HÍVJA A SZÉLSŐSÉGESEKET - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.01.27.


Szélsőséges pártok találkozója szerveződik Madridban, ahonnan amerikai elvbarátaikkal kiegészülve Budapestre utaznak, hogy a magyar parlamenti választások előtti héten Budapesten tartsanak seregszemlét. A magyar kormány a covid-segély után egy újabb EU-s támogatási alapról mondhat le. Izraelben lefújtak egy komoly magyarországi befektetést, mert túlságosan kötődik Orbánhoz.

A spanyol szélsőjobbos Vox párt elnökének meghívására Orbán Viktor Madridban részt vesz a radikális jobboldali pártok kétnapos találkozóján, január 28-29-én – értesült a France 24. Míg a magyar sajtóban megjelent hírek eddig rendre csak konzervatív párttalálkozóról írtak, a nyugati sajtóban kifejezetten hangsúlyozzák, hogy szélsőséges pártok találkozója szerveződik. Ott lesz a tervek szerint Marine Le Pen, a francia Nemzeti Gyűlés elnöke, Fratelli d'Italiától Giorgia Meloni, és például az észtektől Martin Helme, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.

Ez a decemberben Varsóban szervezett csúcstalálkozó folytatása lesz, illetve az olasz Ligát képviselő Matteo Salvini által még a nyáron rendezett gyülekezet bővítése. Júliusban közös nyilatkozatot fogadtak el egy széles szövetség létrehozására, hogy az Európai Uniót megreformálják, azonban Salvini már Varsóban sem volt ott, és Madridba se megy el a hétvégén.

Orbánék és a fideszes uniós képviselők, akiknek nemcsak frakciójuk nincs, de kimaradtak az uniós vezetői tisztségek leosztásából is, keresik a helyüket. A szélsőséges pártokat részben az Identitás és Demokrácia Csoport illetve a Konzervatívok és Reformisták pártcsalád fogja össze az Európai Unióban. A France 24 is megerősítette, hogy február 16-án várható az Európai Bíróság ítélete a magyar és lengyel kormány által benyújtott, a jogállami mechanizmus vizsgálatát megkérdőjelező keresetére.

Orbán Viktor március 25-26-án a világ populistáit látja vendégül, hogy a választások előtt a támogatásukról biztosítsák őt – írja a U.S. News & World Report. Ez részben folytatása lesz a madridi csúcsnak, de ezúttal észak-amerikaiak és dél-amerikaiak is érkeznek. Itt lesz Jair Bolosnaro fia, Eduardo Brazíliából, és a spanyol Vox vezetője, Santiago Abascal. Feltehetően azonban amerikaiak lesznek a legtöbben, mert a találkozó az amerikai konzervatívok éves közgyűlésének, a Conservative Political Action Conference-nek (CPAC) ad otthont. Az esemény persze az amerikai jobboldalnak is jól jön, szorosabbra fogja kapcsolatait Európával. Nem beszélve arról, hogy Trump nemrég beszélt telefonon Orbánnal, akit az egekig magasztalt.

Euronews értesülése szerint az Európai Bizottság még az április választások előtt javasolhatja a strukturális alapok befagyasztását Magyarország és Lengyelország számára a jogállami normasértésre való hivatkozással, amiről a költségvetési biztos, Johannes Hahn beszélt Brüsszelben. Hahn biztos figyelmeztetett arra is, hogy Magyarország, sem Lengyelország nem tartotta be a határidőt, annak a jelentésnek a beküldésére, amelyben magyarázatot kellett volna adniuk a brüsszeli kifogásokra.

Emlékeztetőt küldött a kormánynak, amelyben figyelmeztetett a mulasztásukra. Ugyanakkor uniós tisztségviselők úgy nyilatkoztak az Euronewsnak, hogy áttörés nem várható e téren, hisz mindkét országban változatlanul érvényben vannak azok a törvények, amelyek nem felelnek meg a jogállami kritériumoknak. Az Európai Bizottságnak egy hónapja van, hogy kifogásait határozatba foglalja, majd egy hónap áll a tagállamok rendelkezésére is, hogy minősített többséggel elfogadják azt a határozatot.

Nem írta alá az izraeli telekommunikációs tárca a magyar 4iG céggel azt a szerződést, amely jóváhagyta volna az izraeli Spacecom cég eladását – írja a londoni DigitalTV Europe szakportálAggályosnak látják, hogy az 4iG Orbán Viktorhoz kapcsolódik. A Jerusalem Post szerint az izraeli Shin Bet nemzetbiztonsági ügynökség torpedózta meg az ügyletet. A magyar cég, amelybe a Hungaroo DigiTel és a CarpathiaSat tartozik, az 51%-os részesedésért 68 millió dollárt, csaknem 22 milliárd forintot kínált. Magyar hivatali szervek tagadták, hogy ennek a biznisznek bármi köze lenne a politikához.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.