2022. március 26., szombat

HALMAI GÁBOR: VÁLTOZÁSRA VAN SZÜKSÉG!

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.03.26.



„Magyarország nem válhat egy leválthatatlan autokrata által irányított és azt kiszolgáló, oligarchákat fenntartó rendszerré. A demokráciában, ha nem mennek elég jól a dolgok, lecserélik a politikusokat a választók. Szerencsére tehetségesebb és becsületesebb politikusokban a magyarok közt nincs hiány, itt az ideje a változásnak! Magyarország jövője a demokrácia legyen!” – fogalmazták meg az aláírók, tíz ismert, külföldön élő és ott oktató magyar tudós. Arató András, Ábrahám Árpád, Balás András, Büti Krisztina, Gács Péter, Göllner B. András, Győrfi Tamás, Halmai Gábor, Kovács Zoltán, és Laczó Ferenc adta a nevét a proklamációhoz.

Halmai Gábor jogászprofesszor oktatói és kutatói pályafutása az ELTE-n kezdődött, később az USA-ban, a Princetoni Egyetemen is tanított. Jelenleg a firenzei Európai Egyetemi Intézet Összehasonlító Alkotmányjog professzora.

- A világ távoli országaiban élő és oktató magyar tudósoktól kaptak támogató aláírásokat. Hogyan született meg a nyilatkozat?

- Spontán kezdeményezés volt, amely az Amerikában élő kémikus professzortól, Balás Andrástól indult el – mondja Halmai Gábor. – Azzal keresett meg, hogy van néhány kollégája az Egyesült Államokban, akik szívesen felhívnák azoknak a magyar embereknek a figyelmét, akik nem látják, milyen rossz irányba tartanak otthon a politikai, társadalmi folyamatok. Ketten koordináltuk, szövegeztük a felhívást, „gyűjtöttük” az aláírásokat. Úgy gondoltuk, nem késő még emlékeztetni a bizonytalan szavazókat, milyen sok múlik a felelős döntésükön...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.