2022. szeptember 1., csütörtök

GYARMATHY ÉVA: „ÓSDI SZEMLÉLET, AMI MOST JELLEMZI AZ OKTATÁSIRÁNYÍTÁST”

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÁNYAI GYÖRGY
2022.09.01.


A pedagógusok többsége nyitott lenne minden megoldásra, ami sikeressé teszi a gyerekek tanulását - állítja a neveléspszichológus, akivel a tanévkezdés kapcsán beszélgettünk.


magyarnarancs.hu: Pintér Sándor a meghallgatásakor közhelyes válaszában azt mondta, nem ígér semmit, de azt betartja. Azt viszont már akkor is tudta, hogy rend, fegyelem nélkül nincs oktatás. Egyelőre többet hallunk az iskolaőr-toborzásról, mint az előttünk álló tanévről.

Gyarmathy Éva: Az, hogy az iskolaügy a Belügyminisztériumhoz (BM) tartozik, a pedagógusok számára fenyegetéssel ér fel. Hogy majd a BM rendet teremt. Nem tudom, a pedagógusok mikor kapnak egyenruhát...

magyarnarancs.hu: A BM kérdőíveket juttatott el a pedagógusokhoz…

GYÉ: A nemzeti konzultációra hajaz a dolog. Ebből is az látszik, nem számíthatunk igazi megoldásokra. Mindeközben pillanatokon belül sok pedagógus hagyja ott a pályát, és osztályokat kell összevonni, mert már jelenleg sem tudnak mindenütt két tanítót adni alsósoknál, még a problémás gyerekek mellé se. Nincs elegendő szakember, és még kevesebb lesz. Először ezzel kéne foglalkozni, de ez nem történik meg.

magyarnarancs.hu: Dehogynem. Csak sajátos megközelítésben. Például az ideális osztálylétszámról is érdeklődnek a tanároknál a kérdőíven. Meg spekulálgatnak a kisiskolák sorsáról. Még az is felvetődött, hogy a túl alacsony létszám nem kedvez a gyerekek szocializációjának. Tényleg?

GYÉ: Bármit lehet állítani. Megrendelésre készülő tanulmányokban előfordulnak elég érdekes dolgok. Ott van például az Állami Számvevőszék nemrégiben kiadott tanulmánya, miszerint a népszaporulat látja kárát annak, ha sok nő tanul felsőfokon. Véletlenül sem az veszi el a kedvet a gyerekvállalástól, hogy már sok óvodában is harmincas csoportlétszámok vannak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.