2023. július 29., szombat

SZEPTEMBERTŐL RÖVIDEBB IDŐ ALATT LEHET TANÁRI DIPLOMÁT SZEREZNI

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.07.28.



Felgyorsítja a pedagógusok képzését a kormány, a csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint szeptembertől egyes alapképzésekre építve már két és három féléves tanári mesterszak sikeres elvégzésével is lehet tanári diplomát szerezni.

A felsőoktatásért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint az eddigi négy féléves újabb tanári oklevelet adó mesterképzésnél – meghatározott tanárszakokon – a képzési idő három félévesre rövidül.

Ilyen például matematikatanár, földrajztanár, biológiatanár, amelyből komoly hiány van az országban.

A módosítás szerint bővül azoknak a képzéseknek a köre, amelyekre építve az újabb tanári oklevelet adó képzésben lehet részt venni (többi között gyógypedagógia alapképzés, szociálpedagógia alapképzés). Rövidül továbbá az alapképzésre épülő szakmai tanárképzés ideje is. A mérnöktanár, a közgazdásztanár, az agrármérnöktanár, a szociális ismeretek tanára szakon a képzési idő 4 félévről 3 félévre változik azzal, hogy az előzetesen megszerzett szakképző intézményi munkatapasztalat elismerése alapján a tanulmányi idő 2 félév is lehet.

Mindezek mellett az óvodapedagógusok újabb oklevelet adó képzésben két év alatt szerezhetik meg az 1-4 osztály tanítói feladataira feljogosító tanítói szakképzettséget. Ez a módosítás a tárca szerint segítséget jelent az óvoda és iskola közötti váltásban a gyermekeknek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.