2024. április 12., péntek

A MAGYAR PÉTER-JELENSÉGRŐL VÁSÁRHELYI MÁRIA, SZOCIOLÓGUS /// FRIDERIKUSZ PODCAST 94.

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2024.04.11.2024 februárjában Magyar Péter neve a bicskei pedofil-botrányban érintett Kónya Endre kegyelmi ügye kapcsán került elő. Ő Varga Judit, volt igazságügyi miniszter ex-férje, aki nem nem sokkal Novák Katalin, köztársasági elnök, majd Varga Judit lemondása után maga is lemondott az állami illetőségű vállalatokban meglévő pozícióiról, valamint éles bírálatokat fogalmazott meg a kormány egyes tagjaival szemben, főképpen Rogán Antal miniszterrel kapcsolatosan, aki állítása szerint nagymértékben felelős a magyar jogállamiság leépüléséért. Emellett személyes tapasztalatok és élmények alapján hetek óta számos kritikát fogalmaz meg a NER-rezsimmel kapcsolatos aggályairól és súlyos kormányzati visszaélésekről.

Március 15.-ére hirdetett zászlóbontást új politikai mozgalma, a Talpra, Magyarok! Közösségének az Andrássy útra, ahol többek között a NER által mesterségesen megosztott társadalomról, a valójában vagyoni hasznot leső, a kormány által irányított ellenzéki pártokról, valamint az ország vagyona jelentős részének fideszes alapítványokba való kiszervezéséről beszélt. Magyar bejelentette, hogy új, megkerülhetetlen és megvásárolhatatlan politikai erőt hoz létre, melynek 12 pontos programját akkor és ott felolvasta. 2024. április 2-án Magyar még meg sem alakult pártját a teljes népesség körében már 11 százalékra, a pártválasztók körében 15 százalékra mérték. Azóta a Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásba vette Magyar Péter pártját, a Tisztelet és Szabadság Pártot a június 9-i Európai parlamenti- és önkormányzati választásra.

Tehát a kiugrott fideszes népszerűsége két hónapja egyre szárnyal. Emberek tízezrei érzik valóságos leleplezésnek az ő kritikáit a Fideszről, miközben valójában nem mondott semmi olyat, mint amit az újságok az elmúlt években már ne írtak volna le, az ellenzéki pártok prominensei ne szajkóztak volna. Ennek ellenére Magyar Péter nagygyűléseire, felvonulásaira százezres nagyságrendben mennek az emberek, valami olyan remény miatt, amit 2022 áprilisa óta senkiben nem láttak.

A mai podcastban a Magyar Péter-jelenségről beszélget Vásárhelyi Mária szociológussal Friderikusz Sándor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.