2016. augusztus 10., szerda

MÜNCHENI MERÉNYLET UTÁN, BERLINI VÁLASZTÁSOK ELŐTT: MEGŐRZIK-E HIGGADTSÁGUKAT A NÉMETEK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Langowski Judit
2016.08.10.


Péntek, július 22. egy szép napos este volt. Épp vacsorából jöttünk haza, amikor megtudtuk: „Hallottátok, most Münchenben lövöldöztek! Az Olympia Bevásárlóközpontban." Nizza még ott volt a bőrünkben, aztán a würzburgi eset, most pedig München. Aztán jött a pánik, amit nemcsak a müncheni rendőrségre beérkezett hívások érzékeltettek, hanem pánik volt az otthonokban, nálunk is, a tévé előtt. Folyamatosan ment az adás.
 
Egész este nagy volt a káosz: fotók, videók, hamis információk röpködtek a Twitteren, de a rendőrség csak azt erősítette meg, amit egész biztosan tudott. Az est hőse, Marcus da Gloria Martins, a rendőrség szóvivője, nyugodtan kezelte a szituációt. “Nem biztos, hogy több fegyveresről van szó” – mondta a híresztelések ellenére, amikor fél Németország a tévé előtt reszketett. Később kiderült: nem is terrorista merényletről volt szó, legalábbis nem úgy, ahogy Nizzában, Párizsban, és legutóbb Líbiában láttuk. Egy német fiú lövöldözött, a Darkneten szerzett fegyverével – Breivik egyik olvasója és imádója. Kilenc fiatalt ölt meg, többnyire nem német származásúakat. Da Gloria Martins bemutatta, hogyan kell kezelni egy ilyen rettenetes helyzetet (ahogy ezt 60.000 Facebook-rajongója is illusztrálja): a megjósolhatatlannal szemben higgadtan kell fellépni.
 
A 18 éves Ali Sonboly iráni felmenők gyermekeként Németországban született és nevelkedett, rögeszmésen érdeklődött a tömeggyilkosságok iránt, és rajongója volt Anders Breiviknek, aki 2011 júliusában 77 embert ölt meg Norvégiában, többek között a célból, hogy feltartóztassa a multikulturalizmust. Sonboly, aki szülei szerint áttért katolikus hitre, és nevét a hivatalos iratokban Aliról Davidra változtatta, nemcsak a fehér felsőbbrendűséget valló Breivikhez vonzódott, hanem általában a szélsőjobbos, bevándorlás és muszlimellenes retorikához, és 9 halálos áldozata közül 3 török, egy görög, egy magyar, 2 koszóvói volt, ketten pedig román és koszovói bevándorlók gyermekei...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.