2017. január 6., péntek

JOBB MA FEKETÉNEK LENNI AMERIKÁBAN, MINT OBAMA ELŐTT?

INDEX.HU
Szerző: JANECSKÓ KATA
2017.01.06.



A feketék és fehérek közti egyenlőtlenségeket mérő mutató csak egy hangyányit mozdult előrébb, a köztük lévő viszony a Rodney King zavargások óta nem érződött olyan rossznak, mint Barack Obama 8 éves elnökségének végén. A kezdeti derűlátás után sokan csalódtak az Egyesült Államokban a szimbolikus győzelem, a 2008-as történelmi mérföldkő erejében.

"Fogalmam sem volt róla, mennyire rasszista Amerika, amíg meg nem választotta az első fekete elnökét" – így foglalta össze saját és sok más fekete amerikai érzéseit Barack Obama elnökségének vége felé a CNN-nek egy afro-amerikai rendezvényszervező, Linnyette Richardson-Hall.

A CNN nyári cikke csak egy azoknak a lehangoló eredménnyel záruló mérlegvonásoknak a sorában, amik azt járták körül, mit jelentett az első fekete amerikai elnök megválasztása és nyolc, hatalomban töltött éve a fekete amerikaiak számára.
Akár a szubjektív érzésekről, akár mérhető életkörülményekről, statisztikai adatokról van szó, a mérleg legtöbbször valahogy így fest: sok rosszat és nem elég jót.

A legkomplexebb mérési szisztéma a National Urban League (NUL) nevű emberi jogi szervezeté. Ők úgy tíz éve kidolgoztak egy kvantitatív eszközt, az egyenlőségi indexet, amelyhez körülbelül 350 féle adatot vesznek figyelembe. Az egyenlőségi index azt mutatja meg, hogyan boldogulnak az amerikai feketék a fehérekhez képest. Ha ez a szám 100 százalék lenne, akkor lenne teljes egyenlőség. A 2016-os index 72,2 százalék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.