2017. március 27., hétfő

MAGYARORSZÁGON VISSZAMENŐLEG IS LEHET UNIÓS FINANSZÍROZÁST NYERNI

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.03.26.


Parlamenti vizsgálóbizottságot állítanának fel az olimpiai pályázat költéseinek ellenőrzésére; a 17 milliárddal tartozó Klik nyert egy 16,9 milliárdos pályázaton; olyan ügyészség kell, amelyiket rá lehet kényszeríteni egy-egy ügy kivizsgálására.




Ezekről ne maradj le!

Új formában él tovább a milliárdokat szétszóró EMMI-háttérintézmény? (Átlátszó)

Az olimpiai pályázás költései között is vannak cifrák (24, Népszava)

Egy furcsa találmány: itt a retrospektív uniós finanszírozás (24)

Ha van 3 perced:


Új formában él tovább a milliárdokat szétszóró EMMI-háttérintézmény?
A tavaly felszámolt Család- Ifjúság és Népességpolitikai Intézet az EMMI háttérintézménye volt, számos nagy uniós projekt gazdája. A közbeszerzéseknél rendszeresen olyan cégeket hívtak meg, amiknek szakmailag nem sok közük volt a feladathoz: egy műkörömépítő és fodrász cég bírálta el például a személyes gondoskodást végzők pályázatait. A megszűnt intézmény székhelyén azóta a Családbarát Ország Nonprofit Kft.-t jegyezték be, ami nemrég kapott egy hatmilliárdos pályázatot. (Átlátszó)

Az olimpiai pályázás költései között is vannak cifrák

Habár a pályázati folyamat részletes szerződéseket egyelőre nem adta ki a Budapest 2024 Zrt., egy listát küldött a szerződések tárgyával, összegével és a partnerek megnevezésével. Rióban az olimpia ideje alatt üzemeltetett Magyar Házra legalább 1,6 milliárdot költöttek. Csak az utazásra elment 10 millió, az olimpia ideje alatt heteken át 70 és 250 ezer forint közötti összegeket költöttek szállásra szobánként. Ellenzéki pártok vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik. (24, Népszava)

Számon kérhető ügyészség és társadalmi változás is kéne a korrupció visszaszorításához
Felmerül a kérdés, hogy miért nem kerülnek mindazok bíróság elé, akiknek nagy szerepe van egy-egy korrupciós ügyben? Magyarországon a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészségnek kiemelt szerepe van és jogilag nincs aki számon kérje vagy kikényszerítsen egy-egy vizsgálatot. Van egy összeurópai kezdeményezés egy uniós ügyészség létrehozására, de máris van parlamenti határozat róla, hogy Magyarország nem csatlakozik.(Átlátszó Videó via ATV)

Egy furcsa találmány: itt a retrospektív uniós finanszírozás
Az EMMI tavaly közölte, hogy a Kliknek 17 milliárd forintos tartozása van. Szerencsére azonban kiírtak egy uniós pályázatot, amiben igencsak szűk kör rúgott labdába, a konzorciumi tagként induló Klik el is nyert 16,9 milliárdot így nyerve fedezetet a 2007 és 2015 között megvalósuló óvodai fejlesztésekre és programok kidolgozására. Ezekben a projektekben persze a maguk idejében megtörténtek a kifizetések, szóval a nyertes Kliknek oda sem kellett adni a pénzt. (24)

Gyorsan és radikálisan alakult át a Somogyi Hírlap, miután megérkezett Mészáros

Mielőtt Mészáros Lőrinc letarolta volna a vidéki lapokat a kormányzat számára, a Somogyi Hírlap egy, még a helyi hatalomtól is meglepően független és így a helyi ügyekről tabuk nélkül beszámoló újság volt. A tulajdonosváltás után decemberben cserélték le a fő- és a felelős szerkesztőt és biztonsági embereket állítottak az ajtóba, hogy a régi vezetők ne mehessenek be. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

A kormányzati think tank Századvég írt egy tanulmányt a civil szervezetekről,
de a jogi helyett inkább politológiai érvelés sehogy sem támasztja alá a kormány tervezett intézkedéseit. (Átlátszó)

Kéznél lesz a WHB, nemrég a paksi atomerőmű területén létesített telephelyet. A Tiborcz István üzleti köreihez köthető építőipari cég számos nagyobb budapesti projektben részt vett már. (Népszava)

Három éve döntöttek a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia megépítéséről. A tenderen csupa közbeszerzési kedvenc indult, végül a ZÁÉV lett a befutó 2,1 milliárdos ajánlatával. (Átlátszó)

Rengeteg pénzt toltak a Kincsemről szóló filmbe, aminek egyik forgatókönyvírója egyébként a Filmalap forgatókönv-fejlesztési igazgatója. Az egyik Kincsemet, a csodakancát alakító lónak meg töke van. (Átlátszó)

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető korrupcióellenes megmozdulásra hívta az oroszokat, akik több városban engedély hiányában is tüntettek. Navalnijt másokkal együtt őrizetbe vették. (Index)

Tiborcz István pécsi barátjának pont ott van telke,
ahol a város engedélyezi a hét lakásosnál nagyobb apartmanok építését. Pedig az egyetem környékén talán más is fejlesztene. (Hír TV)

Kellemetlen per zajlik az USA-ban a világ vezető biotechnológiai cége ellen
, miközben Európában is folyik a harc egy kétes hírű hatóanyag a glifozát további engedélyezéséért. (Világtérkép)

Miután Brazíliában több húsfeldolgozónál rendkívül rossz minőségű húst találtak
a hatóságok és korrupció miatt több embert őrizetbe vettek az EU részleges tiltást vezetett be az importra. (Agrárszektor)

Az igazságügy miniszter, Trócsányi résztulajdonában lévő ügyvédi iroda több esetben is képviselte a 4-es metró beruházás alagútépítő kivitelezőjét az állammal szembeni perben. (MNO)

Francois Fillon francia elnökjelölt sorra kapta a luxusórákat és a luxusöltönyöket. A kampány során már előkerült egy korrupciós ügye: valószínűleg fiktíven foglalkoztatta családtagjait. (HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.