2017. július 2., vasárnap

NAPI EGYPERCES: DOKTOR ZSIVÁGÓ, ZUHOGÓ ESŐBEN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.02.


Felejthetetlen, életre szóló élmény volt a péntek éjszaka színésznek, nézőnek egyaránt. Hősies este volt, bebizonyosodott, a természet erői sem tudták megakadályozni, hogy egy fantasztikus, emlékezetes előadás részesei lehessünk.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon pénteken mutatták be a Doktor Zsivágó című musicalt, a győri Nemzeti Színház társulatának a vendégjátékában.

Paszternak híres – az akkori Szovjetunióban inkább hírhedt – regénye, a Doktor Zsivágó 1957-ben jelent meg egy olasz kiadónál. A nyugati világ hamarosan felkapta, a könyv a kommunizmus-ellenesség szimbóluma lett. Paszternak sokat hezitált, míg úgy döntött jelenjen meg az írása. Úgy fogalmazott: “Nem szabad visszatartani egy művet attól való félelmünkben, hogy bántanak. Azért írtam a regényt, hogy azt kiadják és olvassák.”

Az irodalmi Nobel díjat nem vehette át, mert a szovjet hatalom válaszút elé állította. Emigrál, vagy lemond a díjról. Az író a hazáját választotta. Szülőföldjén a regény 1988-ban, 28 évvel az író halála után jelenhetett csak meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.