2017. november 25., szombat

OSZKÓ: A BALOLDAL ÖNMAGA PARÓDIÁJA - A BAJNAI-KORMÁNY PÉNZÜGYMINISZTERE NEM TÉRNE VISSZA A VÁLSÁG ELŐTTI GAZDASÁGI MODELLHEZ

MAGYAR IDŐK ONLINE
Szerző: KÁRPÁTI ANDRÁS
2017.11.25.


Jórészt az ellenzék saját hibája, hogy nem képes meggyőző alternatívát szembeállítani a kormánnyal – nyilatkozta Oszkó Péter lapunknak adott interjújában. A Bajnai-kabinet pénzügyminisztere a harmadik Orbán-kormány több gazdaságpolitikai intézkedését is méltatta, másokat viszont kritizált. A hazai gazdaság egyik kitörési pontjának tartja a technológiai szektort, amelyben befektetőként tevékenykedik. Az egykori pénzügyminiszter kívánatosnak nevezett egy erős V4-es együttműködést, ám szerinte a szorosabb szövetségnek több tényező is útját állja.

Továbbra sem tervezi a politikába való visszatérést?

– Semmi esetre sem.

Azért figyeli a politikát? Hogyan értékeli az ellenzék helyzetét?

– A baloldal saját maga paródiája. A 2010-es kormányváltás óta eltelt hét évet, azt, hogy ennyi idő alatt csak ­idáig jutottak, semmiképpen nem lehet világbajnok teljesítménynek tekinteni. Az egész ellenzék képtelen meggyőző alternatívát felmutatni a kormánnyal szemben, ezért viszont nem lehet mindig mást hibáztatni, nem lehet pusztán a külvilágra, a kormányra és a globális folyamatokra mutogatni.

A Jobbik néppártosodásáról mi a véleménye?

– Erős fenntartásaim voltak a Jobbik korábbi arculatával kapcsolatban, amikor a szélsőséges politizálás legváltozatosabb eszköztárát használták. Azóta a figyelmem körén kívül estek.

A baloldal globális szinten is bajban van?

– Nem gondolom, hogy világszerte visszaszorulóban lenne a baloldal, egy világválság esetén természetes, hogy az aktuális politikai erők háttérbe szorulnak. Az, hogy éppen több helyen vannak hatalmon jobboldali erők, nem jelenti azt, hogy náluk van a bölcsek köve.

Milyen szellemi tartalékokat lát a baloldalban?

– Az új baloldali gazdasági elméletek kifejezetten divatosak, sok aktuális kérdést pontosabban értenek és írnak le. Sokkal erősebb elméleti hatása van ma például az egyébként a gyakorlati javaslatait tekintve olykor túlzóan is radikális Thomas Pikettynek, mint bármilyen típusú jobboldali gazdasági gondolkodónak. Kétségtelen, hogy ezt napi politikai erővé még nem sokan tudták alakítani, ám számos globális kérdésre a jelenlegi kormányerőknek sincs válaszuk, így egyebek mellett a növekvő jövedelemkülönbségekre és a társadalmi feszültségekre sem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.