2017. december 6., szerda

ILYENKOR EGY KICSIT JOBBAN FÁJ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.12.06.


Sok gyermek már hónapok óta izgatottan várja a ma estét, hiszen érkezik a Mikulás, hogy mindenféle édességgel lepje meg a gyerekeket. Egy csokimikulás itt, egy bombon ott, ki mennyire volt jó ebben az évben. Azonban idén is, mint oly sokszor korábban, nem mindenkihez érkezik meg a nagyszakállú. Pedig nem volt rosszak azok a gyerekek, megérdemelnék, hogy ők is örülhessenek iskolatársaikkal, barátaikkal együtt, hogy másnap arról mesélhessenek, nekik mit hozott a jó öreg.

A valóság azonban az, hogy továbbra is családok százai, ezrei küzdenek azzal, hogy egyáltalán naponta meleg ebédet, vagy vacsorát tudjanak letenni az asztalra. Noha a kormány már kismilliószor bejelentette, hogy megszűnt a munkanélküliség, a szegénység és a gyermekéhezés, mindenki pontosan tudja, hogy ez nem igaz. Magyarázzák ezt azoknak a családoknak, amelyek napról napra élnek és minden vágyuk, hogy egyszer ne a másnap miatt kelljen aggódni, ne amiatt, hogy lesz-e pénz megvenni a téli kabátot a gyereknek a hideg beköszönte előtt. Ezek azok a családok, akik a Mikulást ugyan ismerik, mégsem találkoztak vele soha. Ezek azok a gyerekek, akikhez minden évben legfeljebb a Krampusz jár...

A statisztikák szerint ezen családok helyzete az elmúlt években csak romlott, ami elkeserítő képet fest a jövőjükről. A szegénység konzerválódott, a kilátástalanság pedig egyre csak nő. Elég egy munkahelyi baleset, egy betegség és máris a szegénység mély csapdájába estünk. Nagyon ritka az az eset, amikor valóban a szegénység elszenvedői tehetnek arról, hogy oda jutottak. Az alkohol vagy éppen a drogok ugyanis nem minden esetben okai, hanem leginkább eredményei ennek a helyzetnek.

Ilyenkor, az ünnepek közeledtével mindig egy kicsit nehezebb, egy kicsit jobban fáj mindaz, amivel valahogy megküzdöttünk az elmúlt hónapokban, az év többi részében. És nem magunk miatt, mi ugyanis kibírjuk. A gyerekeink miatt. Ők azok, akik jobbat érdemelnek, ők azok, akik megérdemelnék a Mikulás apró ajándékait, megérdemelnék azt, hogy örömtől sugárzó arccal nézzék meg, mit hozott a télapó.

Vannak csodálatos kezdeményezések, melyek pont ezekben a legnehezebb időszakokban segítik a rászorulókat. Ott ahol az állam sokadszorra is csődöt mond, ott a civilek ismét bizonyítják, van még remény, van még emberség. Étel- és ajándékosztások, melyek képesek újra mosolyt csalni azokra a gyermeki arcokra. Ez megoldást azonban hosszú távon nem nyújt, és nem is nyújthat. Ideig-óráig ugyan enyhíthet a helyzeten, azonban ettől többre van szükségük ezeknek a kilátástalanságba sodródott családoknak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.