2017. december 7., csütörtök

A NYUGATI ÁRAMLAT NYELVE - TISZTELETADÁS ARISZTOTELÉSZNEK (UTOLSÓ RÉSZ)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: GÖLLNER ANDRÁS
2017.12.05.


Something is happening here,
But you don’t know what it is,
Do you, Mr. Jones?

Bob Dylan. Ballad of a Thin Man


Bevezető

November elején útjára indított sorozatom, a nyugati áramlat nyelvét boncolgatta, s ezzel a fejezettel, ér véget. (Az első rész itt olvasható, a második, harmadik és negyedik pedig itt.) Egy olyan nyelvről beszéltem, mely nem a szentlelkeket, a filozófusokat, hanem a hétköznapi embereket próbálja rávezetni az igazságosság, az alkotmányosság, a fenntartható társadalmi jólét felé vezető útra.

A nyugati áramlat nyelve nem idegenkedik egyetlen olyan nyelvtől, még az útszélitől sem, mely az igazságosságot, a társadalmi jólétet szolgálja. Nem tartja alkalmatlan úti társnak a keleti nyelveket sem. Egy hasonló megközelítést szorgalmazott maga Siddhartha Gautama is, négyszáz évvel Krisztus születése előtt. /1/ Bemutattam, hogy Konfucius, Mohamed, Ábrahám vagy Krisztus nyelvét is rákapcsolhatjuk a nyugati áramlatra, abból sem lesz égés Európa égboltja felett. Az igazságosság, a jogállamiság, a fenntartható társadalmi jólét céljai, az emberiség közös, egyetemes értékei közt szerepelnek. Azokat nem megvetni, hanem átölelni illik annak a fajnak, mely egy idő után két lábra állt, s többek közt, egyenes gerincéről, tartásáról szeretné másoktól megkülönböztetni magát.

Akik a nyugati áramlat karbantartásával foglalkoznak, tudják, hogy az áramlat nem lineáris módon, vagy kizárólag két polaritás közt mozog: több, egymástól eltérő pólus közt villog, feszeng. /2/ Sorozatom utolsó része a nyugati áramlatnak azt a feszültségét vizsgálja, mely immáron nem csak a fenntartható társadalmi jólét, az igazságosság, vagy alkotmányosság értékeit, hanem maga, az utolsó emberi faj, a Sapiens, fennmaradását veszélyeztetik. A téma, e sorozattal nem lett kimerítve, lezárva, annak további boncolgatása viszont innentől már más felületeken, másféle nyelveken, folytatódik. A fenti bejátszás is erre utalt. /3/...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.