2017. december 6., szerda

ÚJABB TÖRVÉNNYEL EGYENGETI A KORMÁNY SAJÁT EMBEREINEK ÚTJÁT A BÍRÓSÁGOKON

444.HU
Szerző: erdelyip
2017.12.06.


Ha egy adóhivatali főosztályvezető bíró lesz, már a következő héten ő ítélkezhet olyan ügyekben, amiben a volt NAV-os kollégái döntöttek a régi főosztályán. Erre eddig öt éves összeférhetetlenség volt, teljesen példátlan, hogy ezt most kiirtják

- így foglalta össze egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás lényegét az igazságügy működését ismerő forrásunk.


November utolsó hetében ugyanis a parlament fideszes többsége módosított a bíróságokra vonatkozó egyes törvényeken, és ezzel csendben meg is szüntették az összeférhetetlenség bizonyos formáit.

A most megszüntetett öt éves moratórium biztosította, hogy egy újonnan érkező bíró döntéseit semmiképpen se befolyásolhassák előző munkahelyének viszonyai. Ha egy állampolgárnak peres ügye van például az adóhivatallal, akkor joggal várhatja, hogy ne olyan bíróhoz kerüljön az ügye, aki nem sokkal korábban még adóhivatalnál dolgozott, és így nehezebben hoz elfogulatlan döntést.

A törvény eddig úgy szólt, hogy

a per elintézéséből ki van zárva, és abban mint bíró nem vehet részt (...) a fél vagy az érdekelt tisztségviselője, (...) illetve a féllel vagy az érdekelttel foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban álló személy, a jogviszonya megszűnését követő öt évig”.

Múlt héten viszont bekerült néhány szó a jogszabályba:

a per elintézéséből ki van zárva, és abban mint bíró nem vehet részt (...) a fél vagy az érdekelt tisztségviselője, (...) illetve a féllel vagy az érdekelttel – a költségvetési szerv kivételével – foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban álló személy, a jogviszonya megszűnését követő öt évig” .

Tehát ha valaki költségvetési szervnél dolgozott, akkor ott nem kell öt évet várni. Ilyen például a NAV, a Gazdasági Versenyhivatal, a Közbeszerzési Hatóság, és még egy csomó másik hivatal, ahol a kormány számára fontos politikai és gazdasági ügyek dőlnek el...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése