2018. február 12., hétfő

HORTHY-HÍVŐK EGYMÁS KÖZT - MISE A KEDVENC TISZTELETÉRE

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: Városi Kurír
2018.02.12.


A jeles dátum – Horthy halálának évfordulója – alkalmából istentiszteletet tartottak a Szabadság téri református templomban. A Tett és Védelem alapítvány fejtágítóval készült a hívőknek.

Numerus clausus


A Népszava helyszíni tudósítása szerint a vasárnapi istentiszteletet a Horthy Miklós Társaság szervezte. A rendezvénynek Hegedűs Lóránt református lelkész Szabadság téri temploma adott otthont. Az a templom, amelynek előterében – az utcai részen – Horthy mellszobra látható.

A Köves Slomó vezette EMIH-ez tartozó Tett és Védelem Alapítvány munkatársai abból indultak ki, hogy a történelmi ismeretek hiánya az egyik legfőbb oka a kirekesztő, antiszemita megnyilvánulásoknak, ahogyan az arra méltatlan, egykori közéleti személyek rehabilitálását célzó kezdeményezéseknek is. Ezért kiadványt készítettek: mindenfajta kommentár nélkül közölték a jogfosztó numerus claususról szóló törvény és a három zsidótörvény eredeti szövegét. Mindegyiket Horthy Miklós írta alá.

Vegyes fogadtatás

A tudósítás szerint istentiszteletre érkezők vegyesen fogadták a templom közelében osztogatott kiadványt. Némelyek kézbe sem vették, mások azonnal visszaadták, de akadtak olyanok is, akik megtartották. „Köszönöm, jó napot kívánok! Áldás, békesség!” – mondta például udvariasan egy decens asszony. Mások ellenben szitkozódtak.
Ellentüntetés

A Tett és Védelem Alapítvány akciójától függetlenül ellentüntetést is tartottak. A mintegy harminc főből álló, uniós zászlókkal demonstráló csoport a templommal szemben gyülekezett. A hangszóróból Bródy János és – egyebek mellett – Pajor Tamás dalai szóltak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.