2019. február 16., szombat

EL FOGJA HAGYNI ORBÁNT A SZERENCSÉJE (1. RÉSZ)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.02.16.


A harminc éves magyar demokrácia gyászünnepe volt a múlt vasárnapi orbáni évértékelő – nyilatkozta a Hírklikknek közgazdász-politológus házaspár, Petschnig Mária Zita és Kéri László. Ha nem is ez volt a szándék, de Várkert Bazár elé kihúzott fekete lepel jól szimbolizálta ezt; azt akarták elérni, hogy ne lehessen belátni, de a bentlévők se lássanak kifelé. Véleményük szerint az Európa-parlamenti választás már biztos és fölényes Fidesz-győzelmet fog hozni, már csak azért is, mert az ellenzéknek nincs összefoglalható mondanivalója, ugyanakkor Kéri szerint az önkormányzati választások hozhatnak sikert a kormánypártok ellenzői számára. Úgy látják egyébként: Orbán már csak nemzetközi szereplőként látja önmagát, és eddig szinte mindenben szerencséje volt, de közeleg a gazdasági lanyhulás, és Magyarország a perifériára fog sodródni.

Nagyon szembetűnő volt Orbán évértékelőjénél a Várkert Bazár elé felhúzott fekete lepel. Az embernek nagyon sok minden az eszébe juthat róla. Mit akartak vele üzenni, illetve mit mutat ez magáról a rezsimről, s mit szimbolizál?

Petschnig Mária Zita, PMZ: Én is elgondolkodtam azon, hogy miért éppen a fekete színt választották? Lehet, hogy attól tartottak, hogy ha világosabb színű a takarás, akkor azon át még lehet valamit látni? Az is az eszembe jutott, hogy a fekete nálunk a gyász színe, de az ünnepélyességé is, bár feketével kerítést borítani inkább gyászos, mintsem ünnepi. S hogy mi volt a célja a takarásnak? Nem akarták, hogy belássanak az emberek, meg akarták akadályozni, hogy kifigurázzák őket.

Ennek azért ellentmondani látszik, hogy közben élő közvetítés volt az eseményről..
.

PMZ: Értékeljétek a dicsőségemet!

KL: Én nagy tudatosságot nem látok bele ebbe a fekete színbe. Szerintem egyszerűen ki volt adva az utasítás, hogy legyen takarás, s ez jutott azok eszébe, akikre a végrehajtás jutott.

De hát nem is lett volna szükség a lepelre, hiszen mögötte felsorakoztatták a buszokat, amelyek biztosították a takarást és az átláthatatlanságot.

KL: Nem kell feltétlenül tudatosság ahhoz, hogy valami szimbolikussá váljon. Én egyébként kétféle szimbolikát látok ebben a fekete lepelben: egyrészt a bent lévőket, a magukat az elitnek tartókat óvják meg attól, hogy belássanak rájuk, másrészt őket is megóvják attól, hogy kilássanak. Teremtek nektek egy mesterséges világot, s amíg körülkerítelek benneteket, addig az én világom foglyai vagytok. Ezért összetett mindez kétszeresen is, bár nem hinném, hogy ezzel tisztában lettek volna. De jó, hogy így van, mert a kívülállók számára is lehetővé tették, hogy rálássanak a lényegre. Vagyis a Fidesz akaratlanul is létrehozta azt a díszletet, amelyben a harmincéves magyar demokrácia gyászünnepét tartották meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.