2019. augusztus 17., szombat

A POLGÁRMESTER ÉLET-HALÁL URA, „SZÜLŐI KÉRÉSRE” ÚJRA JÖHET A SZEGREGÁCIÓ TISZARÁDON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.08.16.


Újabb iskolaügy bizonyítja, hogy az Orbán-kormányt egyáltalán nem érdeklik az uniós tagságból fakadó kötelezettségek. És egy újabb bizonyíték arra, hogy a szabad iskolaválasztás joga a középosztály kiváltsága – a roma családoknak az nem jár.

„A gyerekeim Beszterecre járnak iskolába. Nagyon meg voltam elégedve a tanítással. A tanárok sokat segítettek a tanulásban, meg vitték őket kirándulni is. A gyerekek is jól érzik magukat Beszterecen. A polgármester szeretné, ha lenne iskola Tiszarádon. Aláíratott a szülőkkel is egy papírt, hogy a gyerekek ide járjanak, ne Beszterecre. Megint lesz iskola, mint eddig is volt. Én is aláírtam a papírt, meg a többiek is. De én Beszterecre vinném őket, szeretnek ott lenni. Ha nem írtam volna alá a papírt, lehet, hogy nem lenne munkám.”

Így szól az a levél, amelyet Tiszarádról küldtek Glonczi Lászlónak, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesülete elnökének. A gond nem új keletű: tavaly Glonczi és e cikk írója már járt a településen, hogy egy törvénytelenül működő iskolával kapcsolatban gyűjtsenek információkat. A Besztereci Móricz Zsigmond Általános Iskola tiszarádi telephelyéről kiderült ugyanis: oda mindössze négy, különböző évfolyamokon tanuló alsó tagozatos roma gyerek jár. E telephely működése sok ponton sértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt és a köznevelési törvényt is, mert ennyire alacsony létszámmal iskolát nem lehet működtetni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.