2019. augusztus 17., szombat

LEDÓZEROLNI KÉSZÜLTEK, DE INKÁBB FELÚJÍTANAK KÉT SALGÓTARJÁNI TELEPET

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.08.09.


Öt éve még úgy volt, ledózerolják őket, most mégis felújítják a Salgótarján két szegregátumában, az egykor bányász-kolóniaként működő Salgó úti és Forgách-telepeken álló leromlott állapotú, komfort nélküli önkormányzati bérlakásokat. Az itt élők egy európai uniós pályázatnak köszönhetően kapnak most esélyt egy kényelmesebb életre: nem kell többet vizet hordaniuk közkutakról a mosáshoz-fürdéshez, a lakásaik falait nem eszi többé a penész, de összességében a rezsire is kevesebbet kell majd költeniük. Hogy a komfortfokozat-emelkedés jelentette plusz felelősséget viselni tudják, arról a telepfelújításhoz tartozó szociális program gondoskodik. Riportunk a beruházás helyszínéről. 

Kevés szokatlanabb látvány van annál, mint amikor egy szegregátum mellett elhaladva az ember azt látja: a házak fele felújítva csillog-villog, a másik felén pedig gőzerővel folyik az építőmunka. Leomlott épületrészek épülnek fel újra, vastag szigetelőanyag kerül a falakra, és meg sem áll a betonkeverő.

Pedig ez történik most a Nógrád megyei Salgótarjánban, ahol a város összesen tizenegy nyilvántartott szegregátumából két, egykor bányász-kolóniaként alakult, mostanra főleg alkalmi-fizikai munkából élő romák lakta telepet most felújít az önkormányzat. Az egyik a városközponthoz közelebb eső Salgó úti kolónia, a másik a jóval kijjebb, a Kazárra vezető út mellett elterülő Forgách-telep. Ez azért is érdekes, mert öt évvel ezelőtt még arról cikkezett a Roma Sajtóközpont, hogy az akkori fideszes (azóta MSZP-s) városvezetés le akarja bontani őket. Olyannyira, hogy már el is kezdték befalazni a használaton kívüli lakásokat, nehogy illegális lakásfoglalók költözzenek be. Egyes lakók még cserelakás-ajánlatokat is kaptak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.