2019. augusztus 17., szombat

„NEM AZ ELLENZÉK FOGYATÉKOSSÁGAIN MÚLIK, HOGY KILENC ÉVE ORBÁNÉK GYŐZNEK“ – GEORG PAUL HEFTY VÁLASZA CSIZMADIA ERVINNEK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: GEORG PAUL HEFTY
2019.08.12.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung egykori neves szerkesztője, később a Heti Válasz publicistája elolvasta Csizmadia Ervin lapunk által közölt minapi cikkét, és azonnal a billentyűzetért nyúlt, hogy vitassa az abban foglaltakat. Georg Paul Hefty szerint nem kell az ellenzékieken gúnyolódni vagy őket becsmérelni, hiszen eleget szenvednek a sikertelenségük miatt. S ha valamikor az ellenzék ismét sikeres lesz, akkor sem biztos, hogy azért, mert egyszerre tudományos hitelességgel, helyesen válaszolja meg a Csizmadia által körülírt „kulcskérdést”.

A politikai tudományok dialektikája: a Válasz Online közölt egy cikket, amelyet nem a szerzője tett érdekessé, hanem Magyarország kormányfője, mivel a szerzőt nagy hallgatóság előtt név szerinti említéssel tisztelte meg. Csizmadia Ervin abban látja a kormánypárt(ok) sikerének és az ellenzék sikertelenségének okát, hogy előbbi meg tudta válaszolni a „kulcskérdést”, utóbbi viszont még figyelembe sem veszi ezt a minden sikert elzáró vagy megnyitó kulcsot. A „kulcskérdést” a politikai elemző pedig abban látja, „hogy milyen egy országban a közösség megszervezésének módja”.

Hogy mennyire elvont a politikatudós érvelése, egy idézetből világlik ki. Azt írja: „a Kádár-rendszer is azért maradhatott fenn, mert az adott viszonyok között élhető létezést biztosított”. Ez talán így volt, talán így emlékeznek rá az emberek – de egy politológus jobban teszi, ha tisztázza a kérdést, hogy vajon a rosszabb életviszonyok tényleg elsöpörték volna-e akár Kádárt, akár a rendszerét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.