2020. május 4., hétfő

ILYEN ÉRETTSÉGI NEM VOLT A HÁBORÚ ÓTA

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.05.04.


Több mint 80 ezer diák kezdi meg hétfőn az elmúlt évtizedek legfurcsább érettségijét. A különleges szabályokat most nem egy háború, hanem egy 120-160 nanométer széles vírus okozza: csak írásbeli vizsga lesz, egy teremben maximum tíz diák ülhet, a folyosókon mindenkinek kötelező maszkot viselnie. A járványnak nincs vége, az ország egy részén most is komoly kijárási korlátozások vannak érvényben, mégis több tízezer embernek kell most útra kelnie. Az idei vizsgának nemcsak nehézségei, de különleges előnyei is lesznek.

A világméretű koronavírus járvány miatt különleges körülmények között kezdődik meg a 2020-as érettségi. Az érettségi szabályaiban olyan speciális változtatásokra volt szükség, amelyekhez hasonlóra a második világháború óta nem volt példa:
- A vizsgák nem 8-kor, hanem 9-kor kezdődnek, hogy a tömegközlekedésben elkerüljék egymást a munkába és az érettségire igyekvők.
- Csak írásbeli vizsgákat tartanak. Ezzel a felére csökkentik a személyes kontaktusok számát.
- Egy teremben legfeljebb 10 diák ülhet, közöttük legalább másfél méter távolságot kell tartani.
- Az osztálytermen kívül a folyosókon mindenkinek maszkot kell viselnie.
- Szóbelik csak azokból a tárgyakból lesznek, amelyekből középszinten nincs írásbeli. Ezek a tárgyak a célnyelvi civilizáció, a bibliaismeret, a judaisztika, a népművészet, a hittan, valamint "szóbeli" érettségi lesz lesz testnevelésből is. Sajátos nevelési igényű diákok az írásbeli vizsga helyett tehetnek szóbelit más tárgyakból is.
- Akiknek a továbbtanuláshoz most nem szükséges a vizsga - például mert nem végzős és csak előrehozott vagy szintemelő vizsgát akart tenni - az most nem érettségizhet. Eredetileg 113 387-en jelentkeztek érettségire, de végül az előrehozott vizsgákra készülők kirostálásával 25 százalékkal csökkentették a diákok számát. Hétfőn így hivatalosan 84 284-en vizsgáznak, de ez a szám még változhat, mert az utolsó pillanatban is vissza lehet lépni az érettségitől.

A diákok hétfőn magyarból, kedden matematikából, szerdán történelemből. Az Indexen mindhárom nap élő adásban ismertetik az Iskolatévé tanárai a középszintű vizsga megoldásait. Hétfőn 15 órakor Kovács Péter, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium tanára mondja el, hogyan lehetett kitölteni a magyar feladatlapot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.