2020. május 4., hétfő

„EURÓPÁBAN SENKI NEM ÁSTA ALÁ ANNYIRA A FÉKEK ÉS ELLENSÚLYOK RENDSZERÉT, MINT ORBÁN”

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.05.03.


Orbán Viktor a koronavírus-járványt ürügyként használta fel arra, hogy még nagyobb hatalmat ragadjon magához, aminek semmi köze az egészségügyben jelentkező válsághoz. Senki Európában nem tett szert ilyen hatalomra, és senki nem ásta alá ilyen mélyen a fékek és ellensúlyok rendszerét, mint Orbán. Teljesen egyértelmű, hogy autoriter hatalmának bebetonozásához használta fel az emberek életét fenyegető válságot – vélekedik Kenneth Roth, a Human Rights Watch igazgatója.

Egy hónap telt el az úgynevezett felhatalmazási (a kormánypárok szerint koronavírus-) törvény elfogadása óta. És még mindig tele van a nemzetközi sajtó az erről szóló elemzésekkel, véleménycikkekkel.

Miért van folyamatosan napirenden a magyar rendeleti kormányzás? – kérdeztük a Human Rights Watch civil jogvédő szervezet igazgatójától, Kenneth Rothtól.

Az Európai Unió nagyon komolyan aggódik amiatt, hogy a demokráciák klubjában létrejön az első diktatúra. Merthogy az Unió nemcsak a szabad kereskedelem egységes tömbje, de a demokratikus tagországok csoportja is egyben. Úgy tűnik, Orbán Viktor azt gondolja, hogy Magyarország kivétel ez alól, és ezzel az Uniót egzisztenciájában fenyegeti. Mert az EU nyilvánvalóan nem akar egyszerűen csak szabadkereskedelmi egység lenni. El kell tehát most döntenie, hogy továbbra is tartja-e magát alapelveihez, hogy a demokráciák klubja is maradjon. Sajnos úgy néz ki, hogy Orbán-féle trend, az autoriter rendszer léte döntéshelyzet elé állítja a közösséget.

Ön a napokban írt egy véleménycikket az EUobserverben, azzal a címmel, hogy meg kell állítani Európa „autoriter rothadását”. Itt azt olvashattuk, hogy az EU-t ön már aligha tekinti a demokráciák klubjának. Épp Orbán miatt, mert elnézik neki, amit tesz.

Ez a félelmünk, mert Orbán ebbe az irányba viszi Magyarországot. Kovács Zoltán államtitkár ugyanott válaszolt az írásomra, cikkében igyekszik megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Ráadásul pont a lényeg felett siklik el, mert úgy állítja be, mintha Magyarország továbbra is demokrácia lenne. Egyszerűen mellőzi, hogy a járvány időszakában minden más állam is rendkívüli egészségügyi intézkedéseket hoz; senki nem vitatja a kijárási korlátozások és a távolságtartás jelentőségét. Orbán viszont a koronavírus-járványt csak ürügyként használta fel arra, hogy még nagyobb hatalmat ragadjon magához, aminek semmi köze az egészségügyben jelentkező válsághoz. Senki Európában nem tett szert ilyen hatalomra, és senki nem ásta alá ilyen mélyen a fékek és ellensúlyok rendszerét, mint Orbán. Teljesen egyértelmű, hogy autoriter hatalmának bebetonozásához használta fel az emberek életét fenyegető válságot. Ez nemcsak a demokráciára jelent veszélyt, de a magyarok egészségére is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.