2020. június 30., kedd

A FELCSÚT KÉTSZER ANNYI KÖZPÉNZT HASZNÁLT FEL, MINT AMENNYIBŐL A BAYERN MÜNCHEN EDZŐKÖZPONTJA ÉPÜLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.06.29.


Mint az mindenki számára ismert, a TAO-rendszer azért jött létre, hogy a Felcsútra épített futballtemplomot és a benne működő fociakadémiát és NB I-es csapatot Orbán közpénzből finanszírozhassa. A TAO a NER egyik legnagyobb és leglátványosabb korrupciója, ami nagy szó, mert sok a rivális ügylet. A TAO lényege, hogy aki meg akarja vesztegetni a miniszterelnököt, akkor a TAO-t felajánlja a Felcsútnak, vagy lassan bármi másnak, a közös alapnak, mert onnan a szükséges mennyiségű (vagy annál is több) pénz úgyis Felcsútra kerül. Méghozzá mindenféle szabály megkerülésével.

A 444.hu alapos összeállítást készített, amiből kiderül, hogy az MLSZ elnöksége utólag hagyta jóvá azt a 3 milliárd forintot, amit legutóbb kért le Felcsút. Az összeg rendeltetése, hogy az adófizetők által amúgy is derekasan feltőkésített Felcsútnak még az önrészt se kelljen fizetnie. Ezt egy fideszes törvényjavaslat alapján teheti meg, amely arra hivatkozott, hogy vannak olyan egyesületek, amelyek az önrészt sem képesek fizetni, emiatt ne essenek el a TAO által finanszírozott beruházásoktól. Azzal, hogy ezt csekély néhány milliárdot Felcsút lenyúlta, éppen azokat rövidítették meg, akiknek semmijük sincs.

Ez is csak bizonyítja, hogy az egész TAO-rendszer a Felcsútért van, hogy kaphatnak a pénzből mások is, az a porhintés és a “lepapírozás” miatt van, mintha ez nem egy korrupciós ügylet, az állam, az adófizetők megkárosítása lenne, hanem valamiféle sporttámogatási szisztéma, amiből “részesül” a Felcsút is. Még jó, hogy nem akarja valaki kizárni a Felcsútot. A 444.hu cikke szerint a mostani pénz nélkül is már több mint 50 milliárd forint közpénz ment TAO és céges támogatások formájában Felcsútra. Ez az összeg mehetett volna az egészségügybe vagy az oktatásba is, az ország meglenne a külföldről igazolt és mesterségesen felpumpált felcsúti futballcsapat nélkül is.

Hogy ez milyen pazarlást eredményezett, az érzékelteti a lap azzal az összehasonlítással, hogy a Bayern München ennek feléből, 25 milliárd forintból épített fel egy 30 hektáros edzőközpontot. “Nyolc futballpályával, kosárlabdára, kézilabdára és aszteliteniszre alkalmas sportcsarnokkal, az akadémia épületével, benne a 75 fős személyzet irodáival és 35 apartmannal a nem müncheni növendékek számára. Meg persze van egy saját, 2 500 fős stadion is a korosztályos csapatok meccseihez. (És München egy 13 milliós tartomány 1,5 milliós fővárosa a világ 16. leggazdagabb országában.)” – írja a 444.hu...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.