2020. június 30., kedd

SCHILLING ÁRPÁD: VIDNYÁNSZKY A SZABADSÁGOT ÖLI MEG

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.06.30.


Schilling Árpádot – a július 10-i, lengyelországi bemutatójára készülőben – sikerült elérnünk telefonon, annak apropóján, hogy esszének is beillő posztban elemezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kivéreztetését. Kíváncsiak voltunk személyes véleményére , amiből kiderül: a politikai pedofília évtizedekre abuzálhatja az intézmény hallgatóit.

2018 májusában, a Fidesz választási győzelme után jelentette be, hogy Franciaországba emigrál családostól, s akkor úgy nyilatkozott, hogy szívesebben lenne Kanadában zöldséges, mint Magyarországon színházigazgató. Milyen távra tervez, távol Magyarországtól?

– A mostani bemutatón még februárban kezdtünk dolgozni, de sajnos a járvány miatt leálltak a munkák. Pár hete kezdtünk újra és a bemutató végeztével visszatérünk – de Franciaországba. Hogy ott meddig maradunk, arról jelenleg fogalmam sincs. Egyelőre nem tervezzük a magyarországi visszaköltözést. Szerencsére akadtak az elkövetkező évekre külföldi meghívások.

Itt viszont a kulturális közélet kereszttüzébe került a színművészeti egyetem. Ön szerint szükség van egyáltalán egy ilyen, államilag dotált intézményre?
– Ezt a kérdést feltehetnénk minden jelentős állami oktatási intézménnyel kapcsolatban. A válaszom, hogy amennyiben szükség van arra, hogy Magyarországon működjön magas szintű színházi és filmművészeti oktatás, úgy természetesen szükség van ezek intézményére is. A színművészeti önmagában is különleges hely, amire nem is tudom, hol van még példa a világon, hogy a színház és a film oktatása egy intézményen belül zajlik. Ez rendkívüli lehetőség európai szemmel is nézve, másrészt azokhoz a tevékenységekhez, amelyek a színházzal és a filmmel együtt járnak, szükséges azok magas színvonalú oktatása is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.