2020. július 6., hétfő

TÉVED, HA AZT HISZI, MINDEN KIDERÜLT A 13. HAVI NYUGDÍJRÓL - A PLUSZ ELLÁTÁS NEM ÉPÜL BE A RENDSZERBE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.07.06.


A parlament elfogadta a 13. havi nyugdíj „visszaépítését” célzó törvénymódosításokat. Mutatjuk, amit már tudni lehet. A juttatás megállapítására és folyósítására vonatkozó részletes szabályokat külön kormányrendelet határozza majd meg.

Az idén alighanem semmit, de jövőre szép plusz pénzt kaphatnak a nyugdíjasok. Korábban kiszámoltuk, mi mennyi lesz. Igazán persze akkor lehet már tényként kezelni a 13. havi nyugdíjat, ha jogszabályban fektetik le. Ez számtalan korábban tett nyilatkozat után mostanra megtörtént. A parlament elfogadta az „Egyes törvényeknek a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosításáról” szóló javaslatot (a cikkünk írásakor még ki nem hirdetett szöveget itt találja).

Fontos tudni, hogy a 13. havi nyugdíj a nyugdíjprémiummal azonos kezelésű juttatás. Ez azt jelenti, hogy nem épül be az ellátás összegébe (nem jár utána a drágulás miatti emelés). A tizenharmadik havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasok, a hozzátartozói nyugellátásban részesülők és a szövetkezeti járadékosok is megkapják.

Jövőre a minimálnyugdíjasok extra emelésként összesen 7125 forintot kaphatnak. Néhány tucatnyian viszont 250 ezer forintnál is többet zsebelhetnek majd be. Az LMP az egész intézkedést vasárnapi online tájékoztatóján trükknek nevezte. Az ellenzéki párt szerint a tizenharmadik havi nyugdíjra szánt 77 milliárd forintból minden nyugdíjasnak kapnia kellene havi 40 ezer forintos emelést.

A jogosultságot is meglehetősen szélesen határozták meg. Mindenki kap plusz juttatást, aki a tárgyév januárjában és az előző év akár egyetlen napján nyugellátást kapott. A több ellátásra is jogosultaknál a törvény szerint a 13. havit ellátásonként kell vizsgálni.

Szinte senki sem akadhat, aki arról nem értesült volna, hogy a juttatás „visszaépítése” négy részletben történik. A tizenharmadik havi nyugdíj összege a kifizetésének első évében, 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka. 2024-ben a nyugdíjasok a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét kézhez kapják. Ezt követően minden évben az egy havi nyugdíj összegét kapják a jogosultak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.