2020. augusztus 31., hétfő

KIDERÜLT, KIK VESZÍTETTÉK FRISSEN EL AZ ÁLLÁSUKAT - MAJD EGYSZER ÚJRA LESZ MUNKAERŐHIÁNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.08.31.


Megugrott a munkanélküliségi ráta, különösen sok nő veszítette el munkáját. A második negyedév részletes adatai – derítette ki az Azénpénzem.hu – megdöbbentő módon azt mutatják, hogy a frissen elbocsátottak majdnem kétharmada érettségizett volt.

Az idén a május–júliusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma a KSH által közzétett adatok szerint 224 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,8 százalék volt. Különösen a nők szenvedték meg a járvány hatását, körükben ugyanis a munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra emelkedett.

Az idén júliusban a KSH adatai szerint az előző hónaphoz képest a munkanélküliek száma 23 ezer fővel csökkent. Az egy évvel korábbinál 52 ezerrel volt magasabb az állásnélküliek száma. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma 366 ezer fő volt.

A fiatalok helyzete sem túl rózsás. A 15–24 éves munkanélküliek száma 48 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 15,1 százalék volt. A munkanélküliek több mint ötöde – állapította meg a KSH – ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 évesek (őket tartják a legjobb munkavállalási korúaknak) munkanélküliségi rátája 1,4 százalékponttal, 4,2 százalékra nőtt, míg az 55–74 évesek munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal, 3,4 százaléka emelkedett. A munkanélküliség átlagos időtartama 9,0 hónap volt, a munkanélküliek 22,9 százaléka keresett legalább egy éve állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számított.

A KSH közzétette azt is, hogy a második negyedévben végzettség és lakóhely szerint miként alakult a munkanélküliek száma. A részletes adatok – derítette ki az Azénpénzem.hu – megdöbbentő módon azt mutatják, hogy miközben a képzetlenek körében csökkent a munkanélküliek száma, a frissen elbocsátottak majdnem kétharmada érettségizett volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.