2020. október 21., szerda

A 168 ÓRA OKTÓBER 21-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA
2020.10.21.


Mit rontottunk el nyolcmilliárdnyian?

Február óta dúl Európában a járvány, félhivatalosan azóta, mióta félbehagyták a velencei karnevált. Ez már egy gyermek kihordási ideje. Csányi Vilmos etológus, akadémikus szerint az a csoda, hogy a világ eddig járványok nélkül működött. 

Tájkép csata után

Nem sikerült olyan emberrel találkozni egy héttel a választás után a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerületben, aki Koncz Zsófiára szavazott – vagy legalábbis bevallotta – volna. Magyarázata az eredményre mégis mindenkinek van.

2022 teljesen más lesz

Az ellenzéki együttműködés hatékony lehet, de körültekintőbben kell közös jelölteket választani – vélik a szakértők. Az ellenzék szerint levonták a következtetéseket a borsodi 6. választókörzetben tartott szavazás után, és ennek fényében készülnek 2022-re. 

„Nem lehetünk megalkuvók”

A Mazsihisz nem száll be a pártok közötti harcba, de kiáll az értékeiért, és nem marad csöndben csak azért, mert pénzt kap a kormánytól – ez derült ki a zsidó szövetség elnökével folytatott beszélgetésből. Heisler András politikailag motivált, nemtelen támadásnak értékeli a szerinte agresszív ellenzéki kisebbség lejárató kampányát, és hisz abban, hogy a zsidóság jövőjét csak a függetlenség biztosítja. 

„Vállalkozásból újra legyen egyház”

A Mazsihisz elnöke, Heisler András egyeduralomra tört egyházában, megbénította a Rabbitestületet, a kormányt támadó nyilatkozataival pedig letér a hit útjáról, és arcul csapja támogatóit – véli Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke, akinek megszüntették a munkaviszonyát a Rabbiképző Egyetemen, majd – rabbikollégák tiltakozása ellenére – a Mazsihiszben is felmondtak neki. A vallási vezetőt a Mazsihisz belső konfliktusairól, a zsidó egyház küldetéséről és a vezetői távozások miértjéről kérdeztük. 

Petíciók párbaja

Nemrég még csak egy visszataszító gesztus volt Dúró Dóra könyvrombolása, mostanra azonban túlnőtte magát. Több pszichológus is aláírta azt az állásfoglalást, amely kiáll a ledarált könyv, a Meseország mindenkié mellett, és elhatárolódik Bagdy Emőke nyilatkozatától. Egy másik petícióban pedig a pszichológus asszonyt támogathatja az aláírásával bárki, aki egyetért vele. Leveleztünk Bagdy Emőkével is, és érdekes választ kaptunk. 

Nem teszek hűségesküt Vidnyánszkyékra

Nem találta aggályosnak a Magyar Operatőrök Társaságának elnöksége és etikai bizottsága, hogy egyik elnökségi tagjuk, Novák Emil elvállalta az SZFE rektorhelyettesi pozícióját. Tiltakozásként sok neves operatőr lépett ki a szervezetből. Egyikük, a Kossuth-díjas Kende János huszonöt éve tanít a színművészetin. És nem sok jót remél a jövőtől. 

Sokára sétálhatunk a magyar Jurassic Parkban

Nem spóroltam semmit! – mondja lelkesen Steven Spielberg dinós filmjében a fehér szakállú építtető. Bár az Orbán-kormány annyira nem akart bőkezű lenni, mint Richard Attenborough figurája, mégis brutálisan elszálltak a magyar ősvadon világát bemutató Pannon Park építésének költségei. A 2013 óta zajló gigaberuházás tervezett 12 milliárdos költségét most 64 milliárdra mérik, és még nem látni a végét. A főváros jelentéséből az is kiderül: a fejlesztés vakvágányra futása nagyrészt az amatőr projektirányításnak köszönhető, számos módosítással azonban megvalósulhat a hazai őspark. 

A halogatás csúcstalálkozója

Lényegében minden fontosabb döntést a decemberi csúcstalálkozóra halasztottak az EU-országok első számú vezetői a múlt héten Brüsszelben tartott megbeszélésükön. Pedig kimondottan azért találkoztak személyesen, és nem videokonferencia keretében, hogy megteremtsék a szükséges meghitt légkört a kényesebbnél kényesebb kérdések megvitatásához. Senki nem tudja megmondani, mitől lennének jobbak a megegyezés feltételei karácsony előtt, amikor a mostaninál is jobban szorít majd az idő a költségvetés és a Brexit ügyében egyaránt. Hacsak nem éppen az óra ketyegése jelentheti a legerősebb motivációt az alkukötésre. 

Újrahasznosított járműipar

A járműipar a kitörési pontokat keresi, hiszen a szigorodó környezetvédelmi előírások, a vásárlói igények, a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk, illetve a Brexit miatti bizonytalanság az autógyártókat szinte belehajszolják a fejlesztésbe, s az új technológiák mielőbbi „hadrendbe állításába”. A BMW-nél már az év elején kimondták, hogy felgyorsult a motorsport és a tömegtermelés közötti technológiai örökítés folyamata, ám szó sincs arról, hogy csak a gigászok érhetnek el áttörést; a Budapesti Műszaki Egyetemhez kapcsolódó új program a kompozit termékek gyártástechnológiáját forradalmasítja. 

Szóra bírni a képregényikont

Nagy vállalkozás Koska Zoltán munkája, amely úgy mutatja be a magyar képregény egyik meghatározó alakját, hogy mindvégig alázattal, a saját esztétikai közegében ábrázolja a mestert, Cs. Horváth Tibort. 

Mozart, a szupersztár

A középszer és a zseni párharca, amely ha időlegesen is, de abszolút a középszer győzelmével végződik, igencsak aktuálisnak tűnik manapság. Ezért aztán az Amadeus, Peter Shaffer darabja, amelynek nyomán Milos Forman népszerű filmet forgatott, most éppen a József Attila Színházban tör babérokra.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.