2020. október 21., szerda

MOST AKKOR KEGYHELY, VAGY NEMZETI KEMPING?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.10.21.


Szép estét mindenkinek! Úgy tűnik, a Magyar Turisztikai Ügynökség pontosan tudja, mire is érdemes pénzt adni ezekben a vészterhes időkben. Nem, nem a budapesti turizmus fellendítésére. Azt oldja meg Karácsony Gergely a saját zsebéből, miután a kormány elvont több milliárd forintot amellett, hogy a járvány miatt kialakult helyzet okán egyébként is milliárdoktól esett el a főváros. Az MTÜ a Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely turisztikai fejlesztésére ad nem kevesebb, mint 3,4 milliárd forintot. Én mondjuk azt sem értem, hogy mégis mi az, hogy nemzeti kegyhely, de ez biztosan azért lehet, mert nem vagyok vallásos. Kicsit azért utánanéztem a dolognak, de nem igazán találtam arra egyértelmű okot, hogy mégis miért van most szükség 3,4 milliárd forintra, pláne azután, hogy 2012-ben már kaptak 2,5 milliárd forintot.

A búcsúhelyet a ferences rend tartja fenn, amelynek cége a Fons Sacer belső egyházjogi személy, „családbarát szolgáltatások kialakításába” és infrastrukturális fejlesztésekbe kezdhet a pénzből. Ez a 444 szerint annyit tesz, hogy többek között családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, napelempark létrehozása, parkolók és utak kiépítése, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósulhat meg. Biztosan félreértettem valamit, de nem egy elviekben szent helyről beszélünk, ahova imádkozni és csodát várni mennek az emberek? Minek egy ilyen helyre családi apartman, sportpálya vagy kemping? Megértem, ha az ideérkezőkből hasznot remélnek, de oldják meg a saját költségeiken, ne az adófizetők pénzéből. Itt megint az fog történni, hogy az egyházat közpénzből még több vagyonhoz juttatja az állam, amely vagyont felhasználva további bevételekre tesznek majd szert.

Nagyon úgy tűnik, hogy a legtöbb egyház egy közpénz-temető, hiszen oda a pénz csak beérkezik, de ha arról lenne szó, hogy ebből megsegítsenek egyes társadalmi csoportokat, akkor nincs. Állandóan kunyerálnak. Ha ételt, tanszereket vagy meleg ruhát kívánnak osztani, akkor segélyvonalat hoznak létre, ahol az adófizetők további pénzekkel támogathatják őket, esetleg közlik számlaszámukat, ahova további pénzeket utalhatunk. Eközben nem fizetnek egy forint adót sem és gazdálkodásuk sem átlátható. Próbálok én nem negatívan állni az egyházakhoz, de amikor állandóan okot adnak arra, hogy felháborodjon az ember, akkor mit lehet csinálni?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.