2020. október 25., vasárnap

ERŐSZAKMENTES, DE KITARTÓ ELLENÁLLÁSSAL MINDEN DIKTATÚRA LEGYŐZHETŐ

SZAKIRODALOM BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.10.25.


Gene Sharp amerikai politológiaprofesszor 1993-ban írt könyvet az elnyomó rezsimek elleni erőszakmentes ellenállásról. A tömör, világosan fogalmazó műben a szerző 198 olyan módszert sorol fel, amivel az állampolgárok békésen küzdhetnek a diktatúrák ellen, és előidézhetik bukásukat, ha elég kitartóak. A kötet inspirációt adott többek között a Szlobodan Milosevics szerb diktátort megbuktató Otpornak, és számos más mozgalomnak a világon, idén pedig megjelent magyarul is.


Gene Sharp (1928-2018) amerikai politológusprofesszor 1993-ban írta meg elvi útmutatását az elnyomó rezsimekkel szembeni erőszakmentes ellenállásról. Művét világszerte szabadon publikálhatóvá tette, és az be is járta az autokráciákat: eljutott Afganisztánba, Szíriába, Kínába, Ukrajnába, Iránba és Venezuelába is – utóbbi két országban Sharpot az állam ellenségének nyilvánították. A kötet inspirációt adott a Szlobodan Milosevics diktátort megbuktató szerb Otpor-mozgalomnak, az arab tavaszhoz és az ukrán narancsos forradalomnak is.

Gene Sharp: Diktatúrából demokráciába – Elvi útmutatás a felszabaduláshoz
Kossuth Kiadó, 2020
125 oldal, 2990 Ft 2542 Ft


A könyvet a szerző 1993-ban írta, amikor(ra) számos diktatúra bukott vagy legalább gyengült meg. Ezeket a folyamatokat vizsgálva gyűjtötte össze Sharp az autokrata rezsimek elleni erőszakmentes ellenállás módszereit. Rájött ugyanis, hogy kitartó erőszakmentes akciókkal hatékonyabban lehet a zsarnokok ellen küzdeni, mint erőszakos módszerekkel. A kötetet a diktatúrák leírásával kezdődik, hogy érthetővé tegye a működésüket, ami alapvetően szükséges az ellenük való sikeres fellépéshez.

Kitér arra is, hogy felesleges tárgyalni, alkudozni az elnyomó rezsimmekkel, mert az a továbbélésüket szolgálja; és nem érdemes idegen hatalmaktól várni a felszabadítást, mert csak az adott ország népe zavarhatja el a saját zsarnokját. Ez azonban egy nagyon hosszú folyamat, hiszen a zsarnokság évei után meg kell erősíteni a nép önbizalmát és elhatározását, hogy a csendes elégedetlenkedés helyett merjenek cselekedni. Ehhez meg kell erősíteni – ha pedig nincsenek, létre kell hozni – a kormánytól független társadalmi szervezeteket és intézményeket, továbbá megalakítani egy erős ellenálló csoportot, és kidolgozni egy alapos stratégiát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.