2020. november 8., vasárnap

MIT HOZHAT EGY BIDEN-ELNÖKSÉG A LEGÁLIS BEVÁNDORLÓKNAK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.11.07.


Emberemlékezet óta nem volt ilyen feszült (és pláne a szavazatszámlálás szempontjából ilyen hosszan elnyúló) elnökválasztás az Egyesült Államokban. Bár még hátra van pár újraszámlálás és folyik egy-két per is, a jelek arra mutatnak, hogy a demokrata Joe Biden lehet az Egyesült Államok következő elnöke. Megnéztük, mit jelenthet a legális bevándorlók számára egy Biden-elnökség a Trump-adminisztrációhoz képest.


Magasan képzettek (H-1B) vízum

Donald Trump

A „Vegyél amerikait, alkalmazz amerikait” jegyében Donald Trump hozzányúlt a H-1B vízumhoz. Az elnöki rendelet szerint a cél az, hogy az amerikaik közül többen jussanak munkához és jobban keressenek, megvédjék gazdasági érdekeiket.

Az elnök reformokat sürgetett azért, hogy biztosítsák: a H-1B vízumokat valóban a legképzettebb vagy a legjobban fizetettek kapják meg, azaz „a H-1B vízum céljának megfelelően működjön”.

A Trump-kormány célja az volt, hogy lehetőség szerint megakadályozza a H-1B vízummal kapcsolatos feltételezett visszaéléseket és csalásokat. Idén októberben a belbiztonsági minisztérium tovább szigorított azért, hogy a járvány okozta gazdasági válságban tovább nehezítsék a vízum kiadását.

Joe Biden

A demokrata elnökjelölt kampányoldala szerint a magasan képzetteknek járó vízumokat nem lehet arra felhasználni, hogy akadályozza a már az Egyesült Államokban lévő alkalmazását a hiányszakmákban.

„Az a bevándorlási rendszer, amely nagy tömegben a belépő szintű fizetésekkel és képességekkel rendelkező munkavállalókat részesíti előnyben a képzettekkel szemben, veszélyezteti az amerikai innovációt és versenyképességet” – fogalmaz az oldal.

A demokrata elnökjelölt megvédené a magasan képzett munkavállalókat és a fizetéseket, valamint növelné a H-1B vízumok számát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.